[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Cei mai mulți părinți încearcă să-și învețe copiii cât mai multe despre bani. De la cum se câștigă ei, până la cum să îi gestioneze. Chiar dacă au cele mai bune intenții în permanență, părinții nu reușesc să ne învețe despre bani șase lucruri esențiale.

1. Vin greu, pleacă ușor.
Când ești copil ți se arată foarte puțin din cât de greu este să faci bani și mult mai mult din câte poți cumpăra cu ei. Chiar dacă mesajele părinților sunt ”Nu am bani” ”Nu ne putem permite” ”Muncește din greu să faci bani” și multe altele asemenea , tu pari să nu înțelegi cum funcționează finanțele în familie. Însă realitatea lumii de adult este alta.

Pentru majoritatea oamenilor câștigatul banilor înseamnă de fapt, o mare parte a timpului petrecut la muncă, iar cheltuielile sunt așa de numeroase, încât pare că ai găuri în buzunare. Apar în peisajul monetar chirii, credite, facturi, taxe, lucruri care își fac simțită prezența doar în vocabularul și buzunarul tău de adult.

2. Cel mai mare dușman financiar sunt impozitele și taxele.
Pentru a putea învăța despre impozite și taxe există o singură lecție eficientă – plata lor. Ideea de taxe și impozite pare abstractă când ești mic, iar mai apoi prea plictisitoare pentru a-ți capta atenția.

Dacă de fiecare data când primeai înghețată sau prăjitură părinții ți-ar fi dat să manânci doar 30% din ea, ai fi înțeles cum stă treaba cu impozitele. Desigur, dacă și românii ar fi obligați măcar anual să își calculeze și plătească singuri impozitele, ar afla că mai bine de 2/3 din ce produc este luat de stat. Impozitele și taxele te privesc personal. Pe tine și pe toți ceilalți din jurul tău.

3. Fără derapaje.
Când ești copil poftele sunt mari, continue, interminabile și ce te caracterizează cel mai puțin este răbdarea. Oricât ar încerca să lupte cu asta, părinții ți-au îndeplinit cât de multe dorințe au putut, cât de repede.

Când ajungi să trăiești din propriile finanțe îți dai seama cât costă de fapt toate ”micile plăceri”. Iar când ele vin deodată cu muncă grea, facturi și impozite… Realizezi că uneori poftele trebuie să rămână nesatisfăcute pentru a nu-ți ruina bugetul în fiecare lună.

4. Cât costă?
Chiar dacă ai auzit de multe ori sintagmele ”ai grijă de lucruri”, ”nu irosi” și ”mănâncă tot din farfurie”, păreau să nu aibă alt scop în afară de tortura ta continuă.

Odată ce faci cumpărăturile pe banii personali, afli de fapt ce înseamnă cu adevărat acele propoziții repetitive din copilărie. Ajungi să realizezi că lucrurile de bază precum mâncarea, adăpostul și hainele sunt valoroase, și nu oricine le are la discreție.

5. Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Pompier. Polițist. Profesor. Doctor. Acestea sunt cel mai des întâlnite răspunsuri pe care le dăm când suntem mici. Când de fapt doar experiența de viață îți poate spune ce vei deveni cu adevărat.

Doar după ce cochetezi și încerci mai multe joburi vei ști cu adevărat ce meserie vei alege, și mai ales din care îți vei putea câștiga existența pe care ți-o dorești. Se spune că cea mai bună meserie este cea care întrunește trei condiții: îți place, se cere, aduce bani. Așadar, alege înțelept și învață continuu.

6. Fericirea nu e de vânzare
Când suntem mici, faptul că banii aduc fericirea pare cea mai ușoară deducție logică. În fond, dorințele noastre cele mai mari de atunci sunt formate de ce vedem în vitrină în acel moment. Și momentul în care ni se cumpără este echivalent cu momentul în care simțim bucurie.

Deci ne e ușor să tragem concluzia că banii sunt responsabili de fericirea noastră. Dar odată ce ai trăit suficient de mult timp cât să poți citi acest text, ai suficientă experiență de viață cât să știi că nu funcționează tot timpul așa în viața de adult…

Dacă sunt și alte lucruri pe care ai fi vrut să le știi mai devreme despre bani, lasă-mi te rog comentariul tău aici. Iar dacă ai prieteni sau colegi cărora crezi că le-ar folosi acest articol, te rog să-l distribui printr-un share.

[/column]

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Educatia buna nu-ti garanteaza confort financiar.
  Asta am auzit-o constant ” fara scoala buna nu faci nimic” -si nu e deloc asa (din experienta mea).
  Nu am excelat niciodata la scoala si am facut o facultate (care probabil n-o faceam daca nu erau parintii sa puna presiune).
  In facultate nu mi-am dat interesul prea mult si am ajuns sa refac 1 an si sa mai intarzii 1 an pana mi-am luat licenta.
  I
  nsa odata intrat pe piata muncii mi-am dat seama ca valoarea ta ca si angajat are foarte putin de a face cu notele din facultate.
  Acum consider ca am succes in cariera si faptul ca nu am invatat bine nu mi-a pus o piedica prea mare ( a doar intarziat intrarea mea in meserie ).

  Concluzia: Educatia e o mica parte din reteta succesului. Nu cea mai mare asa cum mi-a fost inspirat si cum am tot auzit din generala pana am terminat facultatea.
  Tot din experienta am avut dea a face cu oameni de nota 10 in facultate dar de 5 la munca.

  1. Traim in lumea fara garantii. Ceea ce spun eu este ca lipsa totala de educatie chiar iti garanteaza saracia sau iti limiteaza optiunile de a face bani. Cred ca este foarte greu de evaluat ce am fi devenit fiecare din noi, atat eu cat si tu, fara facultate. Asta a fost traseul. Nu mai putem modifica trecutul. Educatia buna iti ridica nivelul de intelegere a lucrurilor si oamenilor si te ajuta sa te conectezi cu cei din jurul tau. Pe mine de exemplu scoala m-a invatat cum sa invat si unde sa caut atunci cand am nevoie de informatii. Asa ca, hai sa facem pace 🙂

 2. Buna seara d- nul Eusebiu.va stimez mult si apreciez ceea ce faceți.am fost la un seminar de-al dvs si am rămas impresionata.eu sunt pe punctul in care voi ieși din haos.am acea bula de oxigen financiar strânsă cu greu.insa chiar si așa nu stiu ce decizie sa iau cum sa ii investesc pt ca nu sunt multi.ce ma sfătuiți? Mulțumesc anticipat!

  1. Buna ziua, Elena,

   Tubul de oxigen financiar nu se investeste! Rolul lui este sa-ti asigure o plasa de siguranta pentru cazul in care ramai fara job sau apar probleme de sanatate in familie.

   Spor la bani!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}