active-si-pasive
active-si-pasive
Am rulat Vineri 19 februarie, primul modul de “Managementul Banilor” la Cluj. A fost un succes, oameni curiosi, implicati si foarte interesati de acest subiect, vechi si totusi foarte actual.

Cele mai interesante discutii purtate, pe parcursul workshopului,  au fos pe seama sanatatii financiare. Cum se defineste si mai ales cum se masoara sanatatea financiara?

Dar pana la acest subiect haideti sa discutam putin despre activele si pasivele din finantele personale. Evident daca veti avea curiozitatea sa intrebati un contabil care este diferenta dintre active si pasive veti primi o definitie din care sunt convins ca majoritatea voastra nu ar intelege nimic.

Atunci haideti sa simplificam putin lucrurile:

Activele – toate investitiile care iti aduc bani in buzunar sau in cont

Pasivele – toate investitiile care iti scot banii din buzunar sau din cont

Pana aici totul pare foarte simplu. De fapt lucrurile sunt putin mai complicate, nu foarte complicate, doar atat cat sa ne determine sa “ne lasam pagubasi” foarte repede.  In fond principala cauza pentru care nu devenim bogati sau instariti este data de confuzia pe care o facem vis-à-vis de activele si pasivele in care ne investim veniturile.

Active Pasive
Valoarea afacerii tale Creditul pentru casa
Conturi in banci Creditul de nevoi personale
Valori imobiliare (valoarea de piata) Bunuri personale
Actiuni Creditul pentru studii
Bonuri de trezorerie Imprumuri de la prieteni, rude
Tablouri, metale pretioase Asigurarea de viata

 

In fapt lucrurile sunt uneori destul de ambigue, adica limita de demarcatie dintre active si pasive este atat de fina incat sa ne fie chiar greu sa ne pronuntam daca un anumit obiect este activ sau pasiv, depinde din ce punct de vedere privesti.

Spre exemplu casa in care locuiesti este activ sau pasiv? In principiu, cel putin in viziunea lui R.Kiyosaki aceasta este un pasiv, chiar daca este platita integral ea cheltuie  bani pentru intretinere, incalzire, impozite, etc. Pe de alta parte daca avem o ipoteca pe casa valoarea ipotecii este pasiv iar valoarea cu care as putea sa vand casa se trece in coloana de active.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect si in special despre “Planul tau de dezvoltare financiara” te astept la urmatorul workshop de Managementul Banilor.

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}