Tema aceste postări este așa, mai cu cântec.
Nu de alta dar câteodată e binevenit să creezi polemici și discuții contradictorii, care duc la înțelegerea mai profundă a lucrurilor.

Întrebarea mea pentru tine, dragul/draga mea, dacă ești familist sau trăiești cu cineva, este următoarea:

Când s-au amestecat părinții, ultima dată, în deciziile financiare ale familiei/cuplului tău și cum ai gestionat asta?

În primul rând haideți să aflăm de ce se amestecă părinții în viața copiilor lor, inclusiv (sau mai ales) după căsătoria acestora. Din ceea ce am văzut în sutele de cupluri cu care am interacționat ca și consultant sau coach (antrenor) financiar, se desprind câteva motivații care-i împing pe părinți în această, să-i spunem – cursă.

Părinții consideră că au tot dreptul să facă asta, pentru că copiii lor, le aparțin. ”Este copilul meu, cum să nu-i spun eu ce facultate trebuie să facă” mi-a spus Ana, profesoară de chimie cu peste 25 de ani de experiență.

”Este copilul meu!”
Asta ne face automat, să ne considerăm stăpâni pe destinul lor, toată viața.

Eu consider că este o abordare total greșită.
Copilul tău este un dar. Un cadou divin pe care ești dator să-l ocrotești, să-l crești și să-l educi pentru a-l pregăti pentru viață.
Pentru viața lui și nu pentru ceea ce TU nu ai reușit să faci în viață. Să-l trimiți la balet pentru că ai vrut să fii balerină, să-l obligi să joace fotbal pentru că tu nu a reușit să faci asta.

În al doilea rând cred că părinții intervin în deciziile copiilor lor majori pentru că au certitudinea ca sunt mai bine pregătiți pentru viață și ”doar ei știu mai bine, cum stau lucrurile cu viața”.

Interesantă perspectivă. Este similar cu a spune că ai crescut un copil inadaptat. Un incapabil să înțeleagă viața și să evalueze consecințele acțiunilor sale. Ceea ce în multe cazuri este chiar adevărat, dar adevărata problemă nu o a are copilul ci exact tu, părintele care ai luat toată viața ”cele mai bune decizii” în locul lui.
Așa vor ajunge părinții să evalueze cât de potrivit este viitorul soț, ce mașină este cea mai bună pentru tine și de câte ori pe lună să mănânci la restaurant. Să fim înțeleși, nu atac aici rolul experienței și al înțelepciunii în viața fiecăruia dintre noi. Puterea exemplului vorbește însă mult mai viu și mai puternic decât orice sfat șoptit sau poate strigat din gură.

O altă posibilă motivație este pornită din gelozie.
Da, poate vă vine să râdeți dar iubirea posesivă poate fi un element cheie în nevoia de control al tânărului sau chiar al adultului.
”Cum să accept că soția lui este mai importantă decât mine. Asta-i răsplata după câte sacrificii am făcut pentru el?”
Aceasta este de obicei mascată sub o avalanșă de sentimente înălțătoare de iubire și dragoste față de familie. Știm cu toții că sursa reală a geloziei este egoismul și frustrarea de a vedea persoana iubită (în cazul acesta copilul tău) alături de altcineva. Nu mai contează fericirea lui ci doar nefericirea ta. Asta poate deveni foarte rapid ceva patologic.

Avem deci câteva sumare repere pentru a porni în această explorare a modului în care se implică părinții în viața financiară a copiilor lor căsătoriți.

Până la căsătorie să spunem că acest amestec este încă rezonabil.
Dar după ce copilul tău părăsește familia și întemeiază o nouă casă, alături de soț sau soție acest amestec este total greșit.

Mamele de băieți au o veșnică problemă cu nurorile. Le pizmuiesc permanent, pentru cât cheltuiesc pe haine, pe pantofi sau genți; cât plătesc pentru menajeră sau bonă; de câte ori merg la coafor sau manichiură și cât de des iau masa în oraș.

Nici cu tații de fete nu-i mai simplă treaba deși în cazul lor, rezolvarea este destul de bărbătească. Dacă au cine să iasă la o bere sau să discute despre fotbal lucrurile o iau pe făgașul normal.

Cum se manifestă de fapt imixtiunea părinților în destinul financiar al copiilor.

Am identificat aici, mai multe nivele de amestec al familiilor părinților în viața (și mai ales cea financiară) a copiilor lor.

i. Nivelul sfaturilor. Aparent nevinovate dar cel mai des nesolicitate, vin de la părinți tot felul de sugestii: ”Nu mai mâncați maică în oraș, mai bine gătiți ceva acasă ” sau ”Nu mai dați banii pe chirie, mai bine luați-vă și voi o casă”, ”Mai bine veniți câteva zile la noi în concediu, nu mai umblați aiurea hai hui prin toată lumea.” Și uite așa fiecare întâlnire se transformă în câte o lecție financiară gratuită și aproape sigur nesolicitată.

ii. Nivelul împrumuturilor. Aici lucrurile încep să se complice. Părinții dau bani cu împrumut tânărului cuplu pentru achiziții mari, pentru vacanțe sau ca și avans pentru a-și lua un credit.

Asta crește exponențial nivelul de stres, pentru că deși nu spun, ei se așteaptă să le înapoiezi banii mai repede pentru a demonstra că-ți merge tot mai bine. Aici vreau să atrag atenția în mod expres la împrumuturile (fără acte) făcute între rude. Cel mai adesea, datorită unor conjuncturi care scapă de sub control acestea vor deveni ”cele mai scumpe împrumuturi” din întreaga ta viață financiară.

iii. Nivelul cadourilor/donațiilor. Dacă la nivelul anterior părinții oferă doar cu titlu de împrumut copiilor sume de bani sau bunuri spre folosință, în acest caz, părinții oferă tinerei (sau nu) familii bani sau chiar active sub formă de donații. Cel mai frecvent acestea nu sunt însoțite de nici un act juridic și pot deveni subiect de discordie între frați, între părinți și copii sau chiar între soți. ”Mi-e mi-au dat ai mei casă iar tu ai venit rupt în fund” îi reproșa Ana soțului ei Andrei.

Foarte gravă este și situația în care părinții unuia din partenerii unei familii, dau bani pe ascuns copilului lor și/sau nepoților. Aceasta practică subminează efectiv responsabilitatea și integritatea financiară a familiei tinere.

Am trecut până aici de la motivația amestecului în familiile copiilor, la modurile în care se produce (de obicei) acest amestec și cred că ar trebui să facem și câteva recomandări pentru cei care simt într-un fel sau altul că sunt implicați într-un asemenea joc.

Prima oprire face referire la ce se spune în Sfânta Scriptură: „Va lăsa omul pe tatăl și pe mama sa, se va lipi de femeia sa, și vor fi amândoi un trup”(Mat. 19,5).
Mesajul acesta repetat de preot la cununia religioasă a fiecărei familii, spune totul despre modul în care părinții trebuie să se raporteze corect la copii lor căsătoriți.
Dacă sunteți părinți e musai să înțelegeți că odată formată noua familie voi nu mai aveți nici un drept în a le dicta sau controla deciziile și viitorul. Primiți-i cu bucurie când vă vizitează, oferiți-le toată dragostea și mai ales rugați-vă pentru ei.

În altă ordine de idei, tânăra familie va trebui să aibă cât mai devreme o discuție clară și tranșantă, cu toți părinții în viață, despre modul în care ei aleg să-și gestioneze banii și cum vor lua deciziile financiare. Deși s-ar putea să nu le convină la început părinților, aceasta abordare dă dovada maturității și integrității financiare a noului cuplu. Oricând va fi vorba de a solicita sau primi ajutor financiar de la părinți, copiii ar trebui să facă acest lucru în concordanță deplină cu principiile financiare după care au ales să-și clădească familia. Din păcate cel mai adesea majoritatea nu le au.

Dacă totuși veți fi nevoiți să luați împrumut de la familie, de la diferite rudenii mai apropiate sau îndepărtate, sau să primiți donații, nu faceți asta fără acte. Veți scuti astfel multe discuții inutile, multe tensiuni, certuri și nervi întinși la maxim.

Nu amestecați dragostea părintească cu banii.
Este cum s-ar spune – începutul sfârșitului. Aproape invariabil una din părți va avea de suferit pentru că nu știm cum să ne raportăm corect la acest coctail care ajunge să ne explodeze în brațe. Relații tensionate, ani de zile de ranchiună și ură între oameni care ar trebui să fie foarte conectați si să se iubească necondiționat.

Să nu uităm nici de reversul medaliei. Este foarte probabil ca la bătrânețe părinții noștri să aibă nevoie de ajutorul nostru financiar. Dacă lucrurile sunt clare la nivel de familie prin regulile financiare stabilite la începutul căsniciei nu vor apărea discuții neplăcute și certuri nici din această sferă.

Dacă ți-a fost de folos acest articol dă un share, s-ar putea să îți mulțumească prietenii și dușmanii deopotrivă. Iar de vrei să continuam discuția, lasă-mi mesajul tău aici sau pe conturile mele de social media.

Spor la bunăstare și decizii înțelepte!


E.

 

sursa foto:www.bigstockphoto.com

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}