Guest post de Valentin Nedelcu, consultant financiar.

Astazi vreau sa iti vorbesc despre un instrument aducator de venit pasiv care mie imi place foarte mult pentru ca are un grad de risc scazut (specific depozitelor bancare) si un randament ridicat (specific investitiilor cu grad de risc mai mare).

Mai exact este vorba despre Contractul de Economisire Creditare in Domeniul Locativ.

Acest contract este de fapt un instrument de economisire pe termen lung cu OPTIUNEA (dar nu si obligativitatea) de contractare la sfarsitul perioadei a unui credit in scop locativ (achizitie casa, teren, renovari, amenajari, achitari credite imobiliare).

Acest produs este UNIC pe piata din Romania prin prisma raportului excelent randament versus risc. Folosit cu un pic de atentie, randamentul anualizat, pentru o investiei pe 5 ani este de 11-12% net.  Partea cea mai frumoasa este ca riscul investitiei este similar unui depozit bancar garantat de stat. Din pacate acesta schema nu poate fi aplicata eficient la sume de bani mai mari de 1.000 euro/persoana/an.

Principalele caracteristici ale produsului:

Investitie: Echivalent in RON al 1000 EUR/an – timp de 5 ani – 5000 EUR in total pe 5 ani;
Comision de deschidere : 1% din suma contractata (aprox 120 EUR in cazul exemplificat);
Prima de la stat : Echivalent 250 EUR/ an – timp de 5 ani – 1250 EUR in total pe 5 ani + posibilitatea de a obtine a sasea prima de 250 EUR;
Dobanda de la banca: 2%;
Posibilitate obtinerii unui credit RON legat de domeniul locativ cu dobanda de 5% in RON;
Depunerile sunt garantate de stat ca orice depozit normal – in limita a 100.000 EUR.

Singurul dezavantaj ar fi ca ar imobiliza investitia pe 5 ani, DAR obtii un randament anual de 11- 12 % pentru o investitie cu grad de risc scazut, similar depozitelor bancare. Diferenta enorma este ca acelea au un randament de maxim 3 – 4% ( te poti convinge singur cautand detalii legate de randamente ale depozitelor pe: www.conso.ro)

Mentionez ca pentru contractele incheiate la sfarsit de an (luna Decembrie este cea mai eficienta luna din punct de vedere al randamentului final) se poate benefia de 6 prime de la stat a cate 250 EUR pentru ca la depunerile realizate in Decembrie ale anului curent Statul Roman datoreaza deja prima pe acest an de 250 EUR.

Este adevarat ca investitia este limitata la doar 1.000 EUR/ persoana/an, insa si aici produsul ofera solutii  – de exemplu se pot face mai multe contracte pe numele tuturor membrilor familiei (inclusiv copii minori) pentru a beneficia de randamentul ridicat la o investitie mai mare.

Produsul este ideal pentru o persoana care vrea sa isi puna ordine in finantele personale cat si pentru persoanele care vor sa isi diversifice economiile, din mai multe motive:

  • Creeaza obiceiul de economisire lunara/trimestriala sau in orice variant alegi;
  • Randamentul este mult superior altor investitii cu venit fix 11-12%;
  • Ai optiunea sa accesezi un credit in domeniul locativ cu o dobanda de 5% in RON (nu se stie niciodata in 5 ani ce oportunitati apar);
  • Satisfactia de a investi pe termen lung si de a obtine un venit pasiv.

Imaginzea-ti ca suntem peste 5 ani, si la 1 contract constituit acum, tu vei fi in posesia a 6,800 EUR (in echivalent lei) – adica 5.000 EUR economiile tale + 1.500 EUR prime stat + 300 EUR dobanzi. Din aceasta suma, 1,550 EUR reprezinta venit pasiv. Ce sentiment te cuprinde?  Nu stiu pe tine, insa mie personal imi da un sentiment de multumire.

Acum revenind la momentul la care citesti aceste randuri, te provoc sa te intreabi ce castigi daca alegi sa investesti in acest produs dar si ce pierzi? Tu esti singura persoana care poate lua cele mai intelepte decizii pentru tine.

O zi minunata iti doresc si multa intelepciune!

Valentin

Mentiunile si comentariile Burcash:

  • avantaje – prima de la stat; dobanda fixa la creditul imobiliar (peste 5 ani), disciplina de economisire impusa de contract;
  • dezavantaje – prima de la stat intarzie de obicei cateva luni; statul poate schimba sistemul platii primei de stat; sume mici de investit (optim 1.000 euro/persoana/an); comisioane mari de administrare si retragere anticipata.

Cele doua institutii financiare care ofera aceste produse in Romania sunt BCR Banca pentru locuinte si Raiffeisen Banca pentru locuinte. Detalii despre produsele lor gasiti la link-urile urmatoare:

https://www.bcrlocuinte.ro/ro/faq

http://www.rbl.ro/ghid_de_economisire/

Daca ti-a placut articolul da un share sa afle si prietenii tai cum pot sa investeasca eficient 83 euro lunar.

Spor la bani!

Sursa foto:misabrainture.wordpress.com
© 2015 Burcash | Managementul Banilor.
Top
Urmareste-ne: