1_Designrulz.comFără să vreau neapărat să-mi șochez auditoriul, la seminarul de finanțe personale am o afirmație foarte puternică, atunci când vine vorba despre ”investiția” în propria locuință.

Afirmația sună cam așa:

Locuința personala este cea mai mare investiție pe care o fac persoanele fără educație financiară de bază.

Aproape toți cei prezenți își îndreptă spatele și aruncă spre mine priviri încruntate și nu tocmai binevoitoare, parcă ar vrea să spună:

– Acum vrei să spui că (toți) suntem proști?

Oricum, departe de mine acest gând.

Lipsa de educație nu înseamnă prostie.
Mai mult decât atât, fiecare om poate să fie educat. Evident dacă își dorește acest lucru, pentru ca scopul primar al educatiei este sa ne conduca spre autonomie.

Să începem acum o analiză pe baza cifrelor reale din piața românească și să facem câteva simulări în funcție de veniturile nete ale familiei, pentru a argumenta prima parte a afirmatiei – cea mai mare investitie…

Am luat in calcul trei scenarii bazate pe clase de venituri la nivel de familie și nevoile care apar de aici, plecand de la un curs de 4,5 lei pentru un Euro.

Scenariul 1. Venitul net este de 2.500 lei și persoana sau familia achiziționează un apartament în valoare de 40.000 de Euro.

Scenariul 2. Familia sau persoana are un venit net de 3.000 lei lunar și cumpără un apartament în valoare de 50.000 Euro.

Scenariul 3. Familia are un venit net mediu de 4.000 lei lunar si achiziționează un apartament în valoare de 70.000 Euro.

Iată ce a ieșit, în urma calculelor:

Indicatorul

scenariul 1

scenariul 2

scenariul 3

Venit net lunar

2.500 RON

3.000 RON

4.000 RON

Venit net anual

30.000 RON

36.000 RON

48.000 RON

Ani de muncă

 40

 40

 40

Total venituri

 1.200.000 RON

 1.440.000 RON

 1.920.000 RON

Valoarea locuintei

 180.000 RON

 225.000 RON

 315.000 RON

Total platit cu credit

 450.000 RON

 562.500 RON

 787.500 RON

Procent din venit

38%

39%

41%

Ceea ce era de demonstat în prima parte a afirmației noastre, am demonstrat.

Între 38 și 41% din veniturile totale realizate în 40 de ani de muncă sunt destinate achiziției propriei locuințe, în cazul în care această achiziție este făcută printr-un credit ipotecar.

2_homemodish.comMult mai avantajos ar fi dacă investiția ar fi făcută cu banii jos.

În primul rând pentru că asta îți conferă un puternic avantaj în negociere. Este aproape unanim acceptată ideea că achiziția cu cash a unei proprietăți îți poate aduce un discount de 10-15 % din prețul de pornire.

În al doilea rând pentru că vei fi scutit de costurile creditarii, care pentru o perioada de 30 de ani, ceea ce poate dubla sau tripla costul efectiv al locuintei.

Care este morala acestor cifre?

Pentru că este este probabil cea mai mare investiție pe care o veți face, faceți tot posibilul să luați o decizie cât mai raționala.

Pe scurt, la ce vă îndemn:

1. Chibzuiți bine înainte de a alege banca care vă creditează pentru achiziția locuinței și nu luați decizia privind finanțarea casei pe criterii de prietenie, proximitate sau doar pentru faptul că acolo aveți cardul de salariu.

2. Alegeți cu grijă momentul achiziției. Atunci când piața este în ușoară revenire după o perioadă de criză este cel mai bun moment de cumpărare. Analiza obiectivă a pieței vă poate scuti de multe probleme ulterioare.

3. Alegeți pe cât posibil un credit cu dobandă fixă. În acest moment în toate piețele banii sunt foarte ieftini și vor migra dinspre zona de economisire spre zona de investiții. Așa că este foarte probabil să nu găsim mult timp bani la fel de ieftini ca și acum.

4. Folosiți un consultant. Se spune ca fiecare trăiește de unde muncește. Nu putem fi experți în toate și chiar dacă pare scump să angajați un consultant imobiliar pe termen lung vă garantez că merită tot efortul.

Pentru a fi afla ce alte investitii trebuie sa faci pentru a-ti construi bunastarea, te invit la Workshop-ul ”4 vehicule de investitii pentru prosperitate” ce va avea loc in Bucuresti in 23 Septembrie 2014.

Programul cursului si inscrieri AICI

Spor la bani, va doresc!

Nota: Acest articol a fost publicat pe www.imobiliare.ro

Surse foto: 1-www.designrulz.com, 2-www.homemodish.com

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}