Robert&KimSăptămâna trecută am fost la un eveniment extraordinar în Londra.

Robert Kiyosaki și soția lui Kim au sustinut un seminar de 2 zile alături de consilierii lor pe vânzări, imobiliare, legal, taxe și altele. Imi face mare plăcere să împărtășesc cu voi cele mai importante idei transmise de ei, în cele 2 zile.

1. Fără educație financiară vom avea miliarde de săraci.

De aici începe adevărata discuție despre bani. În fond pentru o bună înțelegere a mecanismelor financiare oamenii trebuie să știe cum au apărut banii și cum funcționează sistemul financiar global. Cunoașterea instrumentelor financiare de bază este crucială pentru a nu fi atrași în iureșul datoriilor și pentru a genera fluxuri financiare sănătoase.

2. Oameni săraci economisesc, oamenii bogați se împrumută.

Aici aș nuanța puțin. Cred că până la un moment dat economiile sunt vitale, cel puțin până îți alimentezi “Tubul de oxigen”. Pe de altă parte sistemul financiar-bancar din Europa de Est nu îți permite (deocamdată) să te îndatorezi pe bază de cash-flow, adică pe previziunile financiare legate de încasările viitoare așa cum este posibil în SUA

3. Bogații nu muncesc pentru bani, muncesc pentru active. Asta mi-a plăcut cel mai mult.

Este de fapt esența învățăturilor lui R. Kiyosaki și necesită o fundamentală schimbare de paradigmă. Toate categoriile de oameni, cu o singură excepție muncesc pentru a produce bani să-și poată achita facturile și să-și crească nivelul de trai. Excepția o constituie bogații, aceia care dețin activele și care generează cashflow, indiferent de situația economică.

4. Educația nu este despre ce știi ci este despre ce faci.

În esență oricâtă școală ai avea, oricât ai fi investit în dezvoltarea ta personală, este nevoie să pui în practică toate aceste cunoștințe pentru a transforma noroiul în aur. Ceea ce faci zi de zi și an de an cu banii reflectă nivelul tău de educație financiară.

5. Credit rău – TU plătești, credit bun – ALTII plătesc.

Dezarmant de simplă definiția. Pe scurt dacă ai credit ipotecar și tu plătești din salariu rata și dobânda înseamnă că ai dea-a face cu un credit rău. Dacă în schimb rata și dobânda sunt achitate de chiriașii tăi, atunci vei avea un credit bun.

6. Simularea experientelor practice și viața adevărată sunt cele care te conduc la succes.

Joacă Monopoly și CashFlow 101, îți vor ascuți simțurile și te vor forța să gândești fiecare mișcare a ta și în termeni financiari. Asta te va ajuta, la fel ca și pe piloții avioanelor de vânătoare, să-ți formezi reflexele potrivite pentru momentul când vei fi în misiune de luptă, adică în viața reală.photo Kiyosaki

7. Dacă ești pregătit nu contează cum merge piața.
Atenție însă, pentru că entuziasmul este molipsitor și spiritul de turmă te contaminează imediat dacă nu ești extrem de disciplinat.
În fond chiar dacă piața scade te bucuri pentru că poți să cumperi ieftin iar atunci când crește jubilezi pentru că poți vinde scump.

8. Regulile financiare sunt făcute de bogați pentru bogați.

Cu educație financiară și tu poți înțelege regulile jocului și te poți folosi de ele pentru a-ți spori averea netă și a genera venituri pasive.

9. Dușmanul de moarte al cashflow-ului sunt taxele.

În posturile de angajat, freelancer sau jucător, cu cât câștigi mai mulți bani cu atât plătești mai multe taxe și impozite. Iar dacă nu vrei să plătești cu bani vei plăti cu timp. În realitate ar trebui să știi că statul îți ia partea lui din bani fără ca tu să te gândești măcar la asta, zi de zi, lună de lună. Problema mare nu ar fi că îți ia din bani ci mai ales ce face cu ei.

Vă doresc să aveți spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Va felicit ca sunteti constient de mesajul lui Kiyosaki si altor scriitori si oameni bogati din lumea asta care vor si pot sa ridice IQ FINANCIAR lumii sa vedem ca in viata mai se poate si altceva in afara sa trudim pentru altii pentru niste firimituri in schimb.

  EDUCATIA FINANCIARA schimba totul.
  Cartile lui Kiyosaki mi-au schimbat complet modul de a gandi si a privi lucrurile in viata care inainte mi se pareau o singura cale.

  Nu sunt inca liber financiar dar sunt pe drumul de a deveni si fac tot ce pot sa imi ating obiectivele.

  O sa apelez la dumneavoastra cand o sa imi deschid propriul business pentru sfaturi si consiliere de la oameni cu care rezonez si nu de la contabili slabi ca sa nu spun prosti.

  Multa sanatate va doresc si sa ajungeti liber financiar sau daca sunteti deja atunci de ce nu in TOP 300 CAPITAL

  1. Multumesc pentru urari, draga Radu. Nu urmaresc sa ajung in ceva top, poate in topul celor care-si ajuta cu drag semenii sa aiba o viata mai buna!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}