Posted in  Opinie  on  mai 16, 2010 by  Eusebiu Burcas0 comments

De ce se reduc pensiile
De ce se reduc pensiile
Unul dintre primele lucruri pe care le veti auzi la workshop-ul “Managementul Banilor” este sloganul financiar al secolului XXI – “Descurca-te singur”.

De ce spun acest lucru? Pentru ca, in realitate statul nu mai poate sa aiba grija de tine, nu doar statul roman, nici un stat nu-si mai poate permite acest lux, pentru ca sistemele de pensii gestionate de stat sunt falimentare.

Deficitul bugetului de pensii in Romania este de peste 1,5% din PIB si se estimeaza ca pana la finalul anului va ajunge la 2,5%. De ce se petrece acest lucru? Sunt cel putin cateva cauze majore care au determinat acest lucru.

a)      Sistemul de pensii este o sursa de bani pe care guvernele o folosesc sa-si finanteze deficitul bugetar; in cazul in care nu chiar sistemul de pensii genereaza deficit, cum este cazul Romaniei. Cu alte cuvinte cu banii primiti lunar din sistemul de pensii guvernele alimenteaza alte “gauri din buget”.

b)      Scade numarul contribuabililor ( piramida varstelor). Acesta este unul din cele mai mari riscuri cu care ne confruntam pe termen mediu si lung. Sistemul de pensii actual este, in fapt un sistem piramidal. Mai exact, cu platile pe care le faci azi ca si angajat sunt platiti parintii si bunicii tai, adica baza piramidei alimenteaza varful acesteia.  Aici apare insa problema, deoarece natalitatea a fost in continua scadere in ultimii 20-30 de ani, azi numarul celor care contribuie la sistemul pensiilor de stat (al angajatilor) este mai mic decat al celor care primesc pensii.

c)       Intreprinzatorii gasesc  rapid cai de evitare a sistemului de impozitare. Sistemul de pensii nu beneficiaza de toate intrarile legale datorita faptului ca antreprenorii si managerii financiari din companii, alaturi de expertii in fiscalitate vor cauta in permanenta toate caile de ocolire a platilor catre bugetul de pensii. Pentru asta se folosesc de diverse vehicule fiscale, brese ale sistemului legislativ si chiar cred ca nu sunt de condamnat pentru asta.

Desigur ca nu ma simt foarte confortabil cand ma gandesc la faptul ca mama, bunica, soacra si alti apropiati ai mei vor duce un trai mai putin lipsit de griji decat pana acum insa STIU ca o mare parte dintre cei care aleg educatia financiara in locul ignorantei nu vor fi la fel de afectati de aceste  “jonglerii financiare” facute de sistemele de pensii.

Spor la Bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}