Ţi s-a întâmplat vreodată să simţi că banii ţi se scurg printre degete?
Sau poate ai simţit că orice ai face, oricât ai încerca, rămâi cu lună la final de bani în loc de bani la final de lună…

Există 3 întrebări simple pe care ţi le poţi pune pentru a afla dacă trăieşti în haos financiar sau eşti pe drumul cel bun spre prosperitate:

1. De câţi bani ai nevoie pentru traiul tău lunar?
2. Pe ce ţi se duc banii?
3. Câte surse de venit ai şi cât economiseşti lunar?

Pentru a răspunde corect la întrebările de mai sus trebuie să foloseşti o singură caracterisică a banilor: numărabilitatea!

Banii sunt numărabili, iar dacă ai control asupra finanţelor tale ar trebui să poţi da în orice moment cifre pentru a răspunde întrebărilor de mai sus.

Evidenţa clară a cheltuielilor şi a veniturilor, posibilitatea de a şti în orice moment câţi bani mai ai sau câţi bani ai cheltuit reprezintă primul şi cel mai important pas din călătoria spre nivelul de trai dorit.

Conform înţelepciunii chineze, orice călătorie de 1000 de km începe cu primul pas. Orice om prosper începe cu un singur pas, iar acesta ar trebui să fie Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (personal sau al familiei, după caz).

Probabil te intrebi care este cea mai eficienta metoda pentru a-ti crea obiceiul de tinere a evidentei banilor si o sa iti spun, conform experientelor traite in mai bine de 7 ani de educatie financiara in Romania, ca acesta este masurarea.

Dacă vrei să slăbeşti, tot ce trebuie să faci este să te cântăreşti zilnic şi să notezi pe o foaie greutatea ta în fiecare dimineaţă.

Dacă vrei să câştigi mai mult, tot ce trebuie să faci este să notezi în fiecare zi câţi bani ai cheltuit (în acest punct nu este obligatoriu să scrii şi pe ce ai dat banii, doar să notezi câţi).

După ce faci acest lucru timp de câteva zile sau o lună, depinde de fiecare dintre noi, se întâmplă un fenomen foarte ciudat în mintea noastră şi acesta îşi face apariţia sub 2 forme:

Îţi dai seama că îţi este bine aşa cum eşti şi nu vrei să schimbi nimic. Asta presupune că te afli într-un punct de confort (psihic, financiar, etc) şi îţi place acolo.

Te enervezi! “Mori de ciudă” că nu avansezi şi te saturi de situaţia în care te găseşti. În acest caz, ar trebui să citeşti articolul în continuare.

Mai devreme am dat 2 exemple pentru noţiunea de măsurare ca să vezi că se poate aplica în mai multe cazuri, dar vom trata în mod special aspectul finanţelor pentru că de asta ne ocupăm aici. ☺

În momentul în care te enervezi şi vrei să faci mai mult vei trece la acţiune. Vei dezvolta noi obiceiuri sănătoase din punct de vedere financiar şi vei căuta metode să câştigi mai mult. Toate acestea vor duce la un nivel de trai mai bun pentru tine, până când ajungi în punctul în care te simţi confortabil şi nu vrei să mai schimbi nimic.

Aş vrea să îţi menţionez acum câteva beneficii pe care le vei obţine dacă hotărăşti să foloseşti un instrument de ţinere a evidenţei banilor.

Control – cunoşti în orice moment câţi bani mai ai şi pe ce ţi s-au dus;
Evidenţă – scapi de găurile negre din buzunar;
Planificare – vei avea o bază de înregistrări pe care să îţi construieşti planurile financiare;
Analiză – periodic vei putea face rapoarte privind finanţele personale;
Economiseşti – îţi aduni acei “bani albi pentru zile negre”

Toate astea se vor întâmpla dacă mergi pe a doua variantă – atunci când te enervezi după ce măsori o perioadă.

Cu alte cuvinte, ai nevoie de o motivaţie puternică. Doar tu ştii care este acea motivaţie şi cum o găseşti/dezvolţi.

În zilele ce urmează îţi voi mai pregăti câteva materiale pentru a te ajuta să deţii controlul banilor tăi. În plus, urmează să lansăm cel mai eficient instrument de control financiar din România. Completează formularul de mai jos pentru a afla primul despre ce este vorba!

Spor la bani!

Cel mai eficient instrument de control financiar!

Lasă-ţi datele mai jos şi vei primi primul(a) detaliile despre acesta. Preia controlul asupra banilor tăi!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Un instrument foarte util in acest sens este aplicatia de iOS (dar banuiesc ca exista si pe Android) numita CashFlow. Este free si are toate caracteristicile descrise mai sus si chiar in plus.

 2. Salut Eusebiu, si multumesc pt informatiile financiare pe care le, si mi le oferi mie. Doresc sa fac o specificatie, vis a vis de un anumit paragraf: “Economisesti”= iti aduni acei “bani albi, pt zile negre” . Ok. Sincer??? Nu voi face asta niciodatà, si voi si argumenta urmàtoarele: Eu cànd economisesc, si cànd voi economisi pe tot parcursul vietii mele, banii economisiti vor fi cu certitudine pt ZILE ALBE, VACANTE, CADOURI, FILANTROPII, SI MULTE ALTE LUCRURI FRUMOASE, CARE INTERACTIONEAZÀ CU PARTEA FRUMOASA SI POZITIVÀ A VIETII, NICIDECUM PT ZILE NEGRE…. OK, DA, DE ACORD, EXISTÀ SI ZILE NEGRE, DAR NU CRED CA SI LE DORESTE NIMENI, SI DA, DACÀ VIN, IMI ASUM SI LE IAU CA ATARE, IMI ASUM, DAR NICIODATÀ NU MI VOI FACE PLANURI SA ECONOMISESC BANI PT ZILE NEGRE… IMI SUGESTIONEZ SUBCONSTIENTUL, PT A ECONIMISI PT ZILE FERICITE SI POZITIVE. SUBCONSTIENTUL NU ARE RATIUNE SI NICI SIMTUL UMORULUI, SI INREGISTREAZA TOT, SI TE DUCE ACOLO UNDE TI DORESTI, IAR EU SIMT SA L SUGESTIONEZ DOAR SPRE POZITIV SI BUCURII, SI NU SPRE ZILE NEGRE. ARGUMENTATIA A FOST FÀCUTÀ DIN PUNCT DE VEDERE EMPIRIC. MULTUMESC. O ZI BUNÀ.

  1. Prea multa literatura motivationala dauneaza grav legaturii cu realitatea.
   Daca vrem sa numim zile bune acele zile in care avem un membru al familiei bolnav sau un accident de masina, sau orice alt necaz, eu nu ma pot opune. Spuneti-le cum vreti dar musai sa aveti un tub de oxigen financiar care sa va permita sa treceti peste aceste evenimente.
   In alt context sunt doar 3 motive pentru a economisi bani:
   1. pentru a-ti umple tubul de oxigen financiar
   2. pentru achizitia de bunuri/servicii de valoare mare
   3. pentru investitii
   A spune ca nu exista in viata si zile pentru care ai nevoie de o plasa de siguranta financiara inseamna ca nu ai nici o legatura cu lumea reala.
   Spor la bani!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}