De ce vor vanzatorii salariu fix
De ce vor vanzatorii salariu fix

Este penurie de joburi in vanzari, majoritatea firmelor nu sunt chiar foarte vesele in aceasta perida asa ca, in mod absolut logic, au incetat sa mai angajeze. Nu comentez daca asta este bine sau rau. Despre altceva as vrea sa scriu azi.

Intalnesc tot mai multi oameni de vanzari, prieteni mai vechi sau cunostinte mai noi de pe la traininguri. Isi cauta de munca, din diferite motive. Unii au fost disponibilizati, altii nu au mai fost platiti de catre angajatori, altii pur si simplu au obosit si vor altceva.

Acum incepe povestea noastra. Oamenii vin la noi si nu doar la noi, cu un CV si poate uneori cu o scrisoare de intentie. Ambele documente de bun simt pentru o prima discutie despre angajare si mai exact despre vanzarea de abilitati, de fapt atunci cand cauti o slujba, oricat de cinic ar parea, iti vinzi abilitatile si timpul.  In final discutia ajunge invariabil si la bani, adica la renumitul “pachet salarial”, pentru ca nu-i asa, vorba unui amic de-al meu dintr-o multinationala, “nu prea stiu oameni de vanzari care sa vina la munca din hobby”.

Nu am intalnit inca in Romania, cu 2-3 exceptii care nu fac decat sa confirme regula, oameni de vanzari care sa nu-si doreasca salariu fix. Nu exita domnule! Si analizand putin lucrurile in acest context, ma intreb:  De ce?

De ce nu-si asuma oamenii astia responsabilitatea pentru ceea ce pretind ca stiu sa faca cel mai bine, adica sa vanda? De ce vor sa aiba un salariu fix care urca costurile angajatorului cu inca 80% peste suma pe care o platesc vanzatorului? Argumentele  oamenilor de vanzari cu care am discutat pana acum sunt foarte diverse, de la afirmatii de genul : “Trebuie sa am si eu bani de paine”  pana la faimoasa deja “si la pensie cum ma voi descurca?

Din punctul meu de vedere vanzatorii vor salariu fix si abia apoi comision din cel putin  trei motive:

  1. Nu sunt siguri pe capacitatea lor de a vinde.  Pe cale de consecinta  vor sa-si asigure un venit care sa le permita sa supravietuiasca, chiar daca vand sau nu ceva.
  2. Este confortabil. Atunci cand stii ca pentru cele 5,8,12 ore lucrate pe zi primesti sigur ceva bani, parca viata este putin mai roz, adica ai chef sa mai zambesti.
  3. Nu stiu sa vanda. Asta este chiar dureros, sa angajezi pe cineva pe post de vanzator care habar nu are sa vanda, este la fel de penibil cum ai angaja un strungar sa te opereze pe cord. Din pacate de acest gen de performeri este destul de plina piata in Romania.

De la o piata  a vanzatorului, in care umblam din showroom in showroom sa cumpar o masina existenta pe stoc (n.a. asta se intampla in 2007) am ajuns la o piata a cumparatorilor unde este al naibii de important sa stii sa vinzi profesionist. In aceste conditii, pentru mine, acei vanzatori talentati si valorosi care, asa cum spun la training , vand din orice pozitie isi pot demonstra calitatile si vor obtine cele mai bune joburi spunand doar trei cuvinte magice : VREAU DOAR COMISION!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}