De cateva zile urmaresc din ce in ce mai amuzat povestea D-lui Cristian Sima si sutul lui profesionist in  partile moi ale si asa subredei, piete de capital din Romania. Evident veti spune ca Dl. Sima nu a facut nici un rau pietei locale pentru ca a investit banii pe piete externe. Cati dintre privitorii avizi de televizor credeti ca au bruma de informatii necesara sa discearna intre un broker pe piata spot si un broker pe derivate sau Forex?

Dar nu despre astea vreau sa vorbesc, ma voi referi la “sarmanele” victime ale D-lui Sima si voi repeta ce spun de peste trei ani in cursurile si seminariile mele.

  1. Oamenii sunt manati in investitii de doua forte mult mai puternice decat isi pot imagina. Aceste doua venerabile doamne se numesc LACOMIA si FRICA. Indiferent de statutul social, de studiile urmate de profesionalismul manifestat intr-un anumit domeniu, orice om este motivati de cele doua forte. In cazul “victimelor” D-lui Sima a fost vorba doar de LACOMIE. Nu spun ca asta este neaparat un lucru rau, dar dublata cu pacatul urmator dau un cocktail care iti cam face vraiste prin viata financiara. Sa-ti doresti sa obtii randamente financiare de 50% pe an nu este rau. Dar in conditiile in care instrumentele mai sigure aduc retururi de 4-5% an inseamna ca esti cel putin hapsan.
  2. Al doilea pacat este LENEA. Investitorilor pacaliti de Dl. Sima le-a fost lene sa se ocupe de banii lor. Le-a fost lene sa invete despre mecanismele minimale de investitii si mai ales sa inteleaga cum sunt ei ca investitori. Ce vehicule financiare le sunt adecvate? O alta forma de manifestare a lenei este incapacitatea de a urmari plasamentele facute de brokerul tau favorit sau amanarea constanta a verificarii situatiilor de cont.
  3. Al treilea pacat in acest mirific triumvirat este IGNORANTA financiara. Daca pentru un fost ministru de finante si directorul unei venerabile publicatii economice motivul principal pentru care au cazut in cursa D-lui Sima este clar cel enuntat la punctul 1, pentru ceilalti “pagubiti” in  special din tagma vedetelor as invoca acest pacat al ignorantei financiare. Lipsa unor cunostinte financiare de baza dublata de increderea oarba in personaje despre care crezi ca spun tot gadgeturile afisate si masinile din care agale se pogoara, iti meriti soarta. Sunt gata sa pun pariu ca majoritatea investitorilor D-lui Sima nu stiu diferenta dintre actiuni si obligatiuni.

In concluzie te indemn sa ai grija de banii tai si nu uita ca sloganul financiar al secolului XXI este “Descurca-te singur” pentru ca nici Guvernul nici Presedintele sau Comisia Europeana si cu atat mai putin brokerul tau, nu au grija lor.

Spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}