Nunta & networking
Nunta & networking

Este plin sezon de nunti. Majoriatea celor tineri si nu numai, din jurul meu afirma ca nuntile sunt evenimente, mai mult sau mai putin obligatorii, care le genereaza adevarate “gauri” in bugetul personal. Pana aici nimic nou, nu-i asa? Ce ar fi daca am incerca sa maximizam rezultatele pe care le putem obtine dintr-un asemenea eveniment, cum spuneam in majoritatea cazurilor, necesar.

La o analiza mai atenta ce este de fapt o nunta? Nu vreau sa banalizez importanta acestui deosebit moment din viata fiecaruia dintre noi, dar o nunta este un eveniment social.

Se aduna foarte multa lume, de obicei multi necunoscuti sau…ne-recunoscuti,   cu scopul de a celebra uniunea legala si poate religioasa a doua persoane. In urma cu ceva ani fiind pus in postura de a participa, neobligat la un asemenea eveniment,  pe langa componenta distractiva a sa, ma gandeam ce as putea obtine in plus de la o asemenea manifestare.  In fapt este un  eveniment, mai bine sau mai putin bine regizat, unde poti sa te intalnesti, intr-un cadru relaxat, cu multi oameni interesanti pentru afacerea sau profesia ta.

Teoretic si practic, participarea la o nunta este,  dupa stiinta mea , unul din cele mai scumpe evenimente de networking. Sa investesti intre 100 si poate peste 300 de euro, intr-un eveniment de cateva ore este destul de pagubos, daca nu ai nici un obiectiv de pe urma lui. In urma participarii la cateva asemenea evenimente in ultima perioada m-am gandit sa va ofer un scurt indrumar  legat de ce puteti obtine la finalul unei asemenea experiente si mai ales ce va recomand sa faceti in acest sens.

Recomandarea 1. Cand primiti invitatia la o nunta cautati sa vedeti cine sunt protagonistii. De obicei mirii sunt foarte mandrii de nasii lor, alesi cu grija si dupa un simplu search pe Google puteti vedea cine vor fi cei ce vor insoti spiritual tanara pereche, s-ar putea sa fie primii pe care vreti sa-i cunoasteti.

Recomandarea 2. Intrebati mirii (este normal sa cunoasteti macar unul din cei doi insuratei) cine vor fi participantii la nunta, de asemenea intrebati daca anumite persoane pe care ati vrea sa le cunoasteti (din cercul lor de prieteni) vor participa la nunta.

Recomandarea 3.  Dupa ce ati gasit una sau mai multe persoane (ar fi de dorit sa nu va propuneti o sedinta de speed networking de 100 de persoane 🙂 ) pe care ati vrea sa le cunoasteti, solicitati mirilor sau cuiva din cele doua familii, sa va puna la masa alaturi de acestea, sau macar sa va prezinte lor in cadrul evenimentului.

Recomandarea 4. Tineti la indemana cartile de vizita si invitati persoana vizata la o scurta discutie, prezentandu-va respectuos si explicand motivul interpelarii.

Regula de aur! Nu vindeti nimic in aceasta prima intalnire, pur si simplu oferiti si solicitati o carte de vizita spunand cu ce ati putea fi de folos persoanei interpelate sau afacerilor acesteia.

La final va voi oferi doua exemple personale:

In urma cu mai bine de 8 ani, la o nunta a unui prieten, i-am solicitat acestuia sa imi faca cunostinta cu un manager al unei companii internationale care figura in lista de invitati. Rezultatul? Un proiect de consultanta de cateva mii de euro.

Si pentru ca nimeni nu-i perfect, in urma cu cateva zile am fost la o nunta de peste 200 de persoane, nu am respectat nimic din ce v-am recomandat anterior si am stat peste 8 ore langa o persoana extrem de interesanta cu care am discutat doar banalitati. Noroc cu facebook-ul ca ne-am conectat, dupa nunta.

Spor la bani dragii mei!

P.S. Astept impresiile si povestile voastre de networking la nunta si alte evenimente sociale.

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Buna Sebi,

    Ai mare dreptate.Din 2008 prin nunti am reusit sa aduc in magazinul pe care-l conduc cei mai buni clienti care au si devenit clienti fideli .Datorita sotului am avut ocazia sa am contact cu multa interlopa si nu numai.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}