Mi-a rămas însă în minte un gând legat de pensia unui om cinstit, care a contribuit, ce-i drept mai mult sau mai puțin forțat, la sistemul actual de pensii și care se așteaptă, ca şi orice contribuabil onest să primească o pensie decentă după 45 de ani de muncă.

După cum aflăm din calculele specialiștilor, deficitul sistemului pensiilor de stat va ajunge în acest an la 3,5% din PIB, adică mai bine de 6 miliarde de Euro. Asta înseamnă că statul se împrumută cu spor pentru a plăti pensiile an de an.

Cum va arăta situația în viitor? Cred că destul de sumbru.

Dacă acest scenariu continuă, și nu prea are cum să fie oprit, după 2030 este de așteptat ca veniturile din pensia de stat să fie de aproximativ 15% din media veniturilor din anii de contributie. Mai exact, dacă în anii de muncă ai avut un venit mediu de 2.000 lei, vei primi o “generoasă” pensie de la stat (pilonul I) de 300 lei. La asta, s-ar mai adăuga pilonul II care, în funcție de anii de contribuție, ți-ar mai crește veniturile cu vreo 260 de lei. În total vei primi în fiecare lună aproximativ 560 lei sau 28% din venitul pe care-l aveai cand munceai.

Mai mult decât atât, estimările experților spun că sistemele de pensii de stat, în forma lor actuală, vor da faliment în jurul anului 2030 fiind incapabile, în condiţiile scăderii dramatice a natalităţii de-a lungul anilor, să susțină valul foarte mare de pensionari din generația ”decrețeilor”. Pur şi simplu nu va avea cine să plătească atâtea taxe pentru a avea bani de pensii. Viitorul sună bine? Nicidecum. Dar e bine să ştim că putem ieși din situația asta şi să vedem ce opţiuni avem.

O variantă este cotizarea constantă spre pilonul III de pensii sau pensia privată, dar cred că fiecare adult are obligația de a-și proiecta propriul sistem de venituri pentru perioada când nu va mai fi în măsură să lucreze. Și care sunt alternativele investiționale la îndemână? Ne veți întreba pe bună dreptate.

Le vom enumera pe scurt și vom analiza punctele forte și cele slabe ale fiecăreia.

 1. Plasamentul în depozite bancare. În perioade de creștere economică banii devin ieftini și în consecință dobânzile primite de la bancă scad simțitor și devin real negative. Adică, în loc să producă bani, depozitele bancare pierd bani, lună de lună. Partea bună este că depozitele bancare sunt garantate de stat până la limita sumei de 100.000 euro/persoana/bancă, cu condiția ca banca să fie afiliată la FDGDB. Randamentul mediu al depozitelor bancare pe ultimii 10 ani este de 3,5-4%.

 2. Investiția în acțiuni sau fonduri mutuale, prin Bursa de Valori. Pentru mulți este dificil de înțeles și evident de acceptat cum poți să faci bani cumpărând niște ”hârtii” (în cele mai multe cazuri și acestea au fost eliminate) care-ți dau dreptul să primești o parte din profitul unor companii ca Electrica, Romgaz, Google, Apple sau Facebook. Cu toate acestea câștigul mediu anual al piețelor de capital este de cca. 10%. Orice tip de investiție comportă însă un grad de risc. În cazul acțiunilor și fondurilor riscul semnificativ vine din volatilitate. Imaginați-vă că acțiunile deținute pot avea o fluctuație a prețului de +/- 15% pe zi funcție de piață, rezultate financiare și mulți alti factori.

 3. Investiția în propria afacere. Altă bătaie de cap. Chiar dacă avem banii pentru a începe, apar întrebări legate de domeniul de activitate, cum mă descurc cu fiscul, cu angajații, cu autorizațiile de funcționare și evident unde și cum găsesc clienții. Una peste alta, antreprenoriatul nu-i pentru toată lumea, îți trebuie nervi de oțel și rezistență de maratonist. Dincolo de furcile caudine ale antreprenoriatului te așteaptă însă, dacă joci corect și dezlegi ițele marketingului și ale vânzărilor, randamente medii de peste 9% pe an. Evident, în funcție de domeniu și specificul afacerii poți face și 1,5% dar la fel de bine și 60-70% profit.

 4. Investitiile imobiliare. Desigur sunt investițiile cu cea mai mare aderență la români. Dacă finalul secolului 19 a fost marcat de strigătul ”Noi vrem pământ!”, după mai bine de 100 de ani, gena noastră încă mai tânjește după proprietate. Dar vrea și confort, iar asta se traduce prin sloganul ”Vreau casa mea!”. Lăsând însă la o parte latura emoţională, investițiile imobiliare sunt interesante din dublă perspectivă. Pe de o parte vorbim de creșterea valorii în timp și mai apoi de veniturile pasive generate sub formă de chirie. În acest an cererea pentru locuințe în scop de închiriere a ajuns până la 14%. Dar poate fi această investiție una chiar aşa profitabilă precum pare? Pentru exemplificare am ales un apartament dintr-un proiect rezidential central dintr-un oras mediu din Romania, Arad Plaza din centrul Aradului ( www.aradplaza.ro ). Mai exact am făcut calculele pentru un apartament cu 2 camere la prețul de 63.700 euro cu TVA 5% inclus.

  Indicatori financiari (EUR)   Plata integrala Avans 15%  Prima casa
  Plata initiala   63700 9555 3185
  Cheltuieli notariale 890 890 890
  Total investitie 64590 10445 4075
  Rata lunara 0 275 260
  Rata anuala (12 luni) 0 3300 3123
  Chirie lunara 400 400 400
  Chirie anuala (11 luni) 4400 4400 4400
  Impozit chirie 422 422 422
  CASS venit chirie 145 145 145
  Impozit proprietate 70 70 70
  Asigurare 100 100 100
  Cheltuieli neprevazute 100 100 100
  Cashflow anual 3562 262 440
  Randamentul anual (ROE)   5,52% 2,51% 10,79%

  După cum se poate observa, la o investiție de nici 10.500 euro cu credit ipotecar și o chirie de 400 euro randamentul investiției este de 2,5% adică dublu față de ce ceea putem obține prin plasament în depozite bancare. Datorită avansului redus și cu dobânzi foarte accesibile, cel mai bun randament îl vor putea obține cei care pot accesa un credit prima casă și apoi să închirieze apartamentul, iar randamentul anual în acest caz va depăşi 10%. O situație foarte bună este și aceea în care plasăm, într-un asemenea apartament, o sumă de 64.500 euro care va genera un venit anual de aproape 3.600 euro, fără un efort foarte mare. Un alt aspect interesant este că la valoarea medie de creștere a pieței de doar 3% pe an, valoarea proprietății va ajunge peste 30 de ani la 157.000 euro.

În concluzie, crearea unui portofoliu investițional propriu, pentru anii în care ne apropiem de retragere din muncă, presupune în primul rând calcule adecvate și apoi investiții inteligente în active imobiliare și financiare care să genereze profit anual în măsură să suplimenteze sau chiar să substituie veniturile tot mai reduse din sistemul pensiilor de stat.

Aștept cu mare interes întrebările și comentariile voastre și vă doresc să luați decizii financiare inspirate!

Spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Bunicul meu (Chiaburu’ i se spunea pe vremea lui Ceausescu) mi-a spus in cateva randuri (de 2 ori mai exact), ca cele mai importante investitii in toate timpurile si in orice sistem, sunt in terenuri pe care le poti arenda, si in aur, pe care il poti tranforma oricand in orice moneda de schimb!

 2. Creditele sunt mai accesibile decat plata unei chirii pe termen lung, prin urmare tot mai multe persoane , in ciuda veniturilor modeste, vor accesa un credit pentru locuinta. Astfel ca, in timp, vor fi prea putin chiriasi pentru a acoperi surplusul de proprietati.
  Viitorul financiar ar putea apartine liberilor profesionisti care ofera servicii. Incerc sa amenajez un apatament, iar sumele cerute de maistri pentru servicii semi-calificate (faianta, gresie, etc) sunt astronomice fata de castigul mediu lunar.
  Deci ar fi util sa ne orientam catre a invata noi abilitati ce pot aduce un profit mare cu investitii mici.
  Si apoi sa economisim si sa reinvestim in afaceri mici de servicii.

  1. Este un punct de vedere.
   In realitate, cererea pentru cumpărarea de imobile depaseste de cateva ori oferta, sunt sanse reale ca varianta de creditare ”Prima casa„ sa fie scoasa de pe piata si atunci tot mai putini isi vor achizitiona propriile locuinte si singura varianta de a locui undeva va fi sa stai in chirie.
   In ce priveste serviciile mesterilor din constructii cei care ofera aceste servicii in Romania sunt foarte putini si din aceasta cauza pretul este foarte ridicat.

  1. Chiar si la ”prima casa” inchirierea este posibila cu acordul bancii si al fondului de garantare. Cunoastem cazuri care inchiriaza legal chiar din primul an.

 3. Nu inteleg cum poate fi ROE mai mic la plata integrala, unde nu platesti nici o dobanda, fata de prima casa unde platesti totusi o dobanda la imprumut.

  PS. Nu sunt economist, poate imi scapa ceva, dar totusi mi se pare ca nu are logica.

  1. Salut, atat timp cat ROE este un raport si numitorul este mai mare (aportul tau) este normal ca rezultatul să fie mai scazut. In fond ROE ne spune ce profit aduce 1 euro investit de tine, nu de banca. In cazul creditului investitia ta este avansul, nu rata.

 4. Acest program prima casa poate fi accesat si de cei trecuti de prima tinerete, care mai au pe numele lor si alte proprietati?

  Dupa nume “prima” casa … ar fi logic ca nu … dar, ati specificat ca “atat timp cat va mai functiona trebuie exploatata” … de aceea mi-a atras atentia 😉

  Cum credeti ca ar fi mai avantajos, cumpararea unei locuinte ca persoana fizica sau pe un pfa?

  1. Salut, Marius,

   Prima casa nu poate fi accesat daca ai alta proprietate. In cazul familiilor nici sotia/sotul nu trebuie sa fi avut o proprietate.
   Nu inteleg intrebarea cu avantajos in cadrul PFA. In ce priveste impozitele sau din ce punct de vedere?

 5. Salut,
  Citez ‘Un alt aspect interesant este că la valoarea medie de creștere a pieței de doar 3% pe an, valoarea proprietății va ajunge peste 30 de ani la 157.000 euro.’
  Acest scenariu este imposibil, de ce as da 157k euro pe un apartament peste n ani? Nu are logica, deoarece piata creste si descreste, functie si de parioadele economice traversate.
  Stima.

  1. Salut, cred ca ai citit putin in diagonala…ideea este sa investesti acum intr-un apartament care va valora peste N ani 157k. Multumesc pentru feedback!

 6. Investitia in propria afacere trebuie precedata de o “investitie in tine”. Studiezi, te analizezi si daca esti compatibil cu domeniul antreprenorial, cred ca e o varianta optima pentru “a-ti asigura” batranetile este investitia in propria afacere simultan cu dezvoltarea continua personala.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}