De cateva zile ma gandesc sa scriu acest articol legat de averera neta. Asta pentru ca am fost impulsionat si de stirile inceputului de saptamana, cu clasamente ale celor mai bogati 300 sau 500 de romani, cu intrigi si evidente urme de invidie sau bucurie, pentru unii dintre noi. Din acest motiv voi scrie acum despre averea fiecaruia dintre noi. Pentru ca ceea ce posedam fiecare dintre noi in parte este mult mai important decat orice clasament.

Dar ce este averea neta? Dupa mine, este un concept simplu, aflat la baza cunostintelor despre bani si prosperitate. Averea neta arata concret cat de bogati suntem de fapt fiecare dintre noi. Si pentru ca banii au o proprietate aparte fata de alte unitati de masura a fericirii personale, adica SUNT NUMARABILI. Sa-i numaram asadar.

In formula simpla averea neta se calculeaza ca si diferenta dintre activele si pasivele personale. Ei acum chiar ca incepe sa devina interesant. Ce sunt activele si ce sunt pasivele personale? Din fericire, nu vom intra acum in polemici si definitii ale activelor si pasivelor. Pe scurt, pentru toata lumea.  Activele sunt ceea ce detii iar pasivele ceea ce datorezi si vom continua cu un exemplu.

Sa presupunem ca familia Ardelean (Georgeta, Vasile si copilul Andrei), are in proprietate un apartament de 3 camere la o valoare de piata de 70.000 Euro, un autoturism la o valoare de piata de 8.000 Euro si alte bunuri (de ex.bijuterii, bani, electrocasnice, mobila) in valoare de piata de 3.000 Euro. In acelasi timp familia mai are un credit ipotecar de 55.000 Euro si un credit de nevoi personale de 6.000 Euro.

Averea neta a familiei Ardelean va fi calculata astfel:

AN = [(70.000 + 8.000 + 3.000) – (55.000 + 6.000)] = 81.000 – 61.000 = 20.000 Euro

Pentru analiza vom mai lua un exemplu. Doamna Elena Popa (vaduva) are in proprietate un apartament de 2 camere in valoare de 36.000 Euro si alte bunuri in valoare de 1.300 Euro. Nu are nici un credit.

Averea neta a D-nei Elena Popa va fi calculata astfel:

AN = [(36.000+1.300)] – (0)] = 37.300 Euro

Astfel de exemple sunt foarte des intalnite in jurul nostru. Calculul poate fi mai complicat daca introducem si detineri de terenuri, sau afaceri. Dar ne rezumam pentru acum la atat.

Gradul de indatorare mare in familiile tinere si cu copii, determina scaderea averii nete a familiei, chiar daca valoarea bunurilor detinute este mai mare. In schimb pe masura inaintarii in varsta averea neta creste datorita scaderii datoriilor.

Pe de alta parte averea neta este strict influentata, asa cum puteti vedea in exemplele de mai sus, de valoarea de piata a bunurilor detinute si evident de valoarea imprumuturilor. In concluzie nu conteaza cat a fost valoarea initiala a bunurilor achizitionate cat conteaza evolutia in timp a valorii acestor bunuri.

Bun  veti spune si la ce ma ajuta daca stiu care este valoarea neta a averii mele. Oricum nu ma ajuta sa traiesc mai bine, sa imi platesc facturile, sa imi cumpar masina visata sau sa merg in vacanta dorita. Rationamentul este corect pana aici, din acest motiv in continuare va voi prezenta concluziile unui raport privind averea neta a populatiei globului facut de catre Credit Suisse Boston si publicat in urma cu cateva zile.

Raportul are la baza date legate de populatia adulta a globului si clasifica populatia in functie de averea neta.

Peste 69,3 % din populatie are o avere neta situata sub 10.000 USD; 22.5% adulti au o avere situata intre 10.000 si 100.000 de USD; doar 7,5% au o avere situata intre 100.000 si 1.000.000 USD si in final, numai 0.6% din populatia adulta are o avere mai mare de 1.000.000 USD – astia sunt numeric cam 29 de milioane de oameni adica o populatie cam cat a Romaniei si Ungariei la un loc.

Voi cum stati cu averea neta? Este acesta un indicator relevant al starii voastre financiare? Saptamana viitoare vorbim despre sanatatea financiara un indicator mult mai interesant, va asigur.

Astept intrebarile si comentariile voastre aici.

Spor la bani dragii mei!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Salut Sebi,
    Vezi ca primul calcul este gresit (la pasivele personale corect cred ca este 55.000+6000, nu 55.000+3.000), pentru ca familia are un credit de nevoi personale de 6.000 Euro.
    Just my 50 cents 🙂

  2. Proaspat casatorit, avere nula, vreau apartament 3 camere nou si in rate pe o perioada foarte lunga 🙂 Cam asta ar fi raspunsul meu 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}