Unde pastrezi Fondul de Urgenta pentru familia ta?Am primit pe mail urmatoarea speta de natura financiara.

“Ma numesc Popovici Andrei (numele nu este real) locuiesc in Slatina am 33 de ani  am o mica afacere de familie, de cateva luni va citesc articolele pe care le gasesc extrem de folositoare si practice,multumesc.
Am o intrebare. Am 10 mii de euro vreau sa fac din ei un fond de urgente care sa-l folosesc doar in cazuri majore cum ar fi: ma imbolnavesc grav, sau dau faliment. Unde sa-i investesc?

Am 2 variante:

 1. un cont la o banca, dobanda  e mica dar are avantajul ca e garantat;
 2. un fond de investitii al unei banci mi-ar da cam 2.5  %  pe an, ambele variante cred ca ofera un castig mic. Ce variante ar mai fi, tinand cont ca nu voi “umbla” la acesi bani prea curand?

Va doresc succes in tot ceea ce faceti si  multumesc pentru ca impartasiti cu altii ceea ce ati invatat in domeniul financiar.

Va multumesc!” 

Analizand situatia expusa de catre cititorul newsletter-ului nostru, raspunsul meu este urmatorul:

Multumesc pentru gandurile bune. Referitor la intrebarea ta este minunat sa ai un fond de urgente, destinatia lui ai stabilit-o foarte bine si ar fi bine daca acest fond ar acoperi minim 6 luni cheltuielile de trai ale familiei tale. Asta ca sa iti faci o idee cam care ar trebui sa fie valoarea lui minima.

In ce priveste plasamentul acestor bani, iti atrag atentia asupra unui aspect foarte simplu. Acesti bani nu sunt o investitie, fiind bani de siguranta pentru tine si familia ta. In acest context singurele tale griji ar trebui sa fie ca acesti bani sa fie pastrati in siguranta si sa fie protejati de inflatie.

Pentru a afla ce banci ofera cele mai bune rate ale dobanzilor, te rog sa consulti situl partenerilor nostri http://www.conso.ro/compara/depozite si sa gasesti varianta cea mai facila pentru depozite.

Daca iti doresti neaparat un fond de investitii, aici NIMENI nu iti poate garanta un procent de crestere, dar randamentele majoritatii fondurilor sunt oricum destul de mult peste 2,5 % acum fata de anul trecut.

Spre exemplu, fondurile monetare au randamentele ultimelor 12 luni cuprinse intre 6,8 % si 4,26%; fondurile diversificate au avut in ultimele 12 luni randamente intre 37% si -10% iar fondurile de actiuni au randamente in aceeasi perioada de 21,3% pana la -19,61.

Pentru mai multe informatii privind evolutia fondurilor te rog sa te documentezi aici http://www.conso.ro/investitii

Prin urmare solutia mea la problema ridicata de tine Andrei, este plasarea acestor bani, data fiind destinatia lor, intr-un depozit bancar cu dobanda cuprinsa intre 4,76% si 0.1%.

Spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Recomandarea mea ar fi sa investiti banii intr-o asigurare de viata cu caracter investitional. Sunt multe companii care au un randament foarte bun. In plus, va ofera si garantia ca in cazul in care va imbolnaviti, aveti un sprijin financiar fara sa va afecteze contul. Daca nu va plac investitiile, exista si asigurari de viata cu dobanda tehnic garantata, mai mare decat ce va ofera anumite banci. In felul acesta, ‘nu umblati’ la bani, exact cum ati spus ca va doriti. Mai mult decat atat, aveti acces la ei, si puteti face retrageri pentru situatii de urgenta.

  1. Diana,aici eu am o opinie diametral opusa.
   Fondul de urgenta este pentru urgente, deci este exclus sa fie folosit pentru orice tip de investitii, asta e recomandarea si opinia mea.

   Pe de alta parte componenta investitionala din pachetele de asigurari de viata ofera randamente derizorii si afecteaza insasi esenta asigurarii de viata. Mai multe despre asta intr-un articol viitor.

   Spor la bani!

 2. Eu cu cei 10000 euro cred cã as cumpãra aur…1-2 lingouri de aur sunt usor de pãstrat in casã,sau intr-o cutie de valori la bancã,pt. sigurantã…cu toate cã valoarea aurului are unele fluctuatii in timp,e un metal la mare cãutare,mai ales pe pietele emergente (China,India etc) care vor tine pretul ridicat mult timp de acum inainte…si cand ai o urgentzã e foarte usor sã te prezinti la un amanet sau o bancã si sã-ti recuperezi rapid banii…incepind cu 1971,cand standardul dolar-aur a fost eliminat,nu mai este o idee bunã sã-ti pãstrezi activele in bani cash,pt. cã valoarea lor e incet,incet erodatã de inflatie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}