Baza relatiei noastre cu banii se pune, ca si in multe alte aspecte, in copilarie. Parintii sunt responsabili, constient sau nu, de modul in care le transmit copiilor cheile comportamentului financiar viitor.
Am adunat, din experienta universala si personala cateva bune practici pentru parinti, atunci cand vine vorba despre banii copiilor lor.
1. Vorbeste-le despre bani!
Cele mai importante lucruri despre bani le invatam acasa, in special din discutiile parintilor. Nu-i excludeti pe copii din discutiile voastre legate de bani. Totusi, ar fi bine pentru copii sa nu participe la certurile partilor despre bani, sau mai exact despre lipsa banilor.
2. Plateste-i sa faca lucruri noi.
Majoritatea parintilor isi platesc copiii sa faca lucruri banale. Am intalnit parinti care dau bani copiilor pentru ca isi fac curatenie in camera sau aranjeaza jucariile. Aceste lucruri sunt naturale care sunt in responsabilitatea copiilor. Este extraordinar sa-i incurajati pe copii sa faca lucru noi, sa invete noi abilitati, o limba straina, 0 noua aplicatie pe calculator, sa dobandeasca abilitati antreprenoriale, etc.
3. Joaca-te cu banii.
Recomand tuturor parintilor sa joace jocuri financiare cu copii lor.Unul din cele mai interesante jocuri financiare este clasicul MONOPOLY. O alternativa mai adaptata realitatilor actuale este CASH FLOW 101 si mai sunt multe altele, evident.
4. Nu inlocui timpul cu bani.
Copii au nevoie de parintii lor alaturi de ei. Daca lipsiti mult timp de acasa, sau intarziati in fiecare seara nu incercati sa compensati lipsa voastra cu bani sau cu lucruri cumparate cu bani. Nu va functiona. Indiferent cati bani vor primi, copii nu vor putea trece peste lipsa energiei generate de dragostea parinteasca.
5. Antreneaza-i sa adune bani.
Cumparati-le o pusculita, chiar daca nu este un purcelus in care sa-si adune proprii bani. Acest exercitiu le dezvolta copiilor abilitatea de a salva banii de la cheltuirea impulsiva si le aduce bucuria de a vedea cum se aduna banii de la o zi la alta. De obicei este indicat sa aiba un scop pentru care sa adune bani.
6. Nevoie sau dorinta?
Cred ca este cel mai dificil lucru de facut de catre un parinte. Sa explice copilului sau care este diferenta dintre nevoie si dorinta si de ce dorintele sunt cei mai tacuti dusmani ai eficientei financiare personale. De ce nu are nevoie de un telefon de 500 Euro sau de o noua jucarie cand mai sunt 49 acasa in cutie? Shopping-ul si marketingul sunt instrumente pentru a ne convinge sa cumparam lucruri care nu ne trebuie. Cel mai mare rau este sa le spuneti ca “nu avem bani” sau “nu ne putem permite”.
7. Bugetul personal.
De la varsta de 10 ani puteti sa-i invatati sa-si tina un minibuget personal. Sa-si faca singuri calcule legate de intrarile de bani si pe ce-i vor cheltui, asa veti putea dezvolta in ei si un spirit de management eficient al resurselor. O varianta ar fi sa-si gestioneze banii de buzunar si sa tina o evidenta clara a cheltuirii acestora.
8. Economisirea – 10%
Explicati-le si ajutati-i sa economiseasca de fiecare data 10% din toti banii pe care-i primesc sau pe care-i castiga. Aceasta este lectia abundentei si a prosperitatii financiare. Daca le inoculati aceste obicei de cand sunt mici, sansele sa aveti un copil prosper si disciplinat in relatia cu banii sunt foarte mari.
9. Cum sa daruiasca?
Nu toti oamenii sunt la fel de bogati. In realitate sunt foarte putini bogati, sub 10% din populatie. Cu toate acestea fiecare copil trebuie sa invete si sa experimenteze bucuria daruirii. Invatati-i sa daruiasca lucruri sau chiar bani copiilor din jurul lor.
10. Banii care aduc bani.
Daca-i ajutati sa puna cateva seminte intr-un ghiveci si vor vedea ca acolo creste o planta, care apoi ingrijita poate sa produca roade, vor fi extrem de incantati. Acelasi principiu poate fi aplicat si banilor. Sigur ca nu este indicat sa ingropati banii in pamant si apoi sa-i udati. Este bine sa afle ca sunt variante prin care banii pot produce mai multi bani, prin dobanzi, chirie, dividende si altele.
11. Economiile mici.
Una din problemele majore ale omenirii in acest secol, in special in tarile civilizate, este risipa de resurse. Risipim constant resurse incepand cu apa, energie electrica, mancare, si lista poate continua. Invata-ti copii sa inchida lumina cand ies din camera, sa ude florile cu apa ce ramane in pahare, sa nu puna 4 cm de pasta de dinti pe periuta si lista poate continua. Efectele se vor vedea in timp.
12. Munca si banii.
Inca un subiect mare si foarte greu de gestionat. Sa-i platim pentru ca ne ajuta in gospodarie? Trebuie sa le explicam ca banii sunt rezultatul muncii si ca in functie de munca depusa suma de bani castigata poate fi foarte diferita. Oricum cei mici trebuie sa stie ca exista o corelatie directa intre munca si bani precum si un factor de multiplicare ce face diferita munca fizica de munca intelectuala. Dupa varsta de 16 ani copii pot munci legal pentru a-si castiga bani pentru vacante sau hobby-uri.
13. Lectura pentru bani.
Multi parinti se plang de faptul ca copii lor nu citesc. Platiti-i sa citeasca. Dati-le valoarea in bani a fiecarei carti citite si asa este toata lumea in avantaj. Mai ales copiii.
14. Inmultirea banilor.
Dupa varsta de 12 ani puteti sa incepeti sa le explicati copiilor care sunt principalele forme de investitii, cum functioneaza bursa si piata actiunilor sau cum functioneaza piata imobiliara. In fapt vor trebui sa inteleaga rolul banilor/capitalului in generarea de alti bani. Atentie foarte mare cum formulati mesajele astfel incat copii sa nu inteleaga mecanismele exact pe dos.
15. Imprumuturile.
Atunci cand isi epuizeaza bugetul personal sau cand economiile nu le sunt suficiente pentru achizitiile dorite, este momentul sa-i invatati despre imprumuturi. Ceea ce trebuie sa afle este ca banii imprumutat nu vin gratuit. Mai mult poate ar fi bine sa afle si ce inseamna dobanda.
16. Faceti calcule.
Pentru majoritatea copiilor banii sunt un concept interesant si captivant. Foarte multe din operatiile aritmetice pot fi invatate foarte repede daca in loc de mere, pere, nuci sau alte fructe veti folosi banii. Asa cum spun de fiecare data “Saracii folosesc doar doua operatii aritmetice, scaderea si impartirea iar bogatii au invatat si practica adunarea si inmultirea”
17. Banii de buzunar.
Probabil nu exista subiect despre bani mai dezbatut de parinti, decat acesta. Sfatul meu este sa le dati bani de buzunar pentru ca asta transfera asupra lor responsabilitatea gestionarii unei sume de bani. Banii de buzunar nu sunt o cheltuiala in plus pentru parinti. Ei reprezinta o parte din bugetul familiei pe care oricum trebuie sa o cheltuiti.
18. Vanzarea.
Probabil abilitatea cea mai importanta pentru cresterea veniturilor, vanzarea este ignorata sau condamnata de majoritatea parintilor. Paradoxal, copii sunt cei mai buni vanzatori. Nu le anulati acest avantaj si ajutati-i sa vanda produse facute manual de ei sau limonada sau poate chiar jucariile mai vechi.
19. Negocierea.
Urmarea fireasca a vanzarii este negocierea, iar copii trebuie invatati de mici ca aproape toate lucrurile se pot negocia. In plus, cand ai banii in mana esti cel mai puternic negociator. Nu cersi ceea ce iti doresti! Negociaza pentru a obtine ceea iti doresti in avantajul ambelor parti implicate.
Daca aveti si voi lucruri si experiente de impartasit pe aceasta tema, astept comentariile voastre aici.
Eu nu am copii, insa stiu ca atunci cand ii voi avea, asa voi proceda si mai stiu ca mi-ar fi placut sa fii fost crescuta in acest spirit al intelegerii laturii financiare. Banii nu sunt o notiune abstracta cu care sa poti achita doar ratele la banca, ei pot fi un instrument cu care viata noastra ar putea arata asa cum vedem ca se intampla in filme….daca stim sa ii gestionam si sa ii respectam cum se cuvine!