Dacă ne uităm în jur, putem spune că am cam scăpat de urmările crizei din 2008. Ba mai mult, România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare creştere economică în utimele luni. Cu toate acestea, auzim sau ne spunem destul de des “nu am bani”.

Nu ştiu dacă este o caracteristică a unui popor în mod special sau o caracteristică a omenirii, dar cu siguranţă este o afirmaţie pe care o poţi face doar dacă nu deţii controlul asupra fluxurilor de bani care vin spre tine. 70% din populaţia globului trăieşte în HAOS financiar şi asta nu este o întâmplare.

Dacă în viaţa ta financiară este haos, este foarte probabil ca această stare să se transpună şi în celelalte arii ale vieţii tale. Probabil cunoşti cazuri în care banii sau neînţelegerile provocate de aspecte financiare au pornit războaie, au distrus businessuri sau chiar familii.

Acţiunea este singurul diferenţiator între tine şi masele de oameni care se confruntă cu probleme similare.

Tot ce trebuie să faci la început este să deţii controlul. Modul în care tratezi 1 leu este modul în care tratezi 1000 de lei şi nu vei câştiga mai mult până când nu ai grijă de banii tăi şi nu îi utilizezi inteligent.

Te întrebi ce face diferenţa? OBICEIURILE şi COMPORTAMENTUL tău faţă de bani. Acesta este aspectul pe care ar trebui să insişti, să îl rafinezi până ajunge la nivel de abilitate permanentă.

În plus, există o serie de avantaje (pe care le-am notat mai jos) de care nu te poţi bucura dacă nu foloseşti un instrument de control financiar, un planner care să îţi arate în orice moment situaţia cashflow-ului personal (de unde îţi vin banii, câţi vin, câţi pleacă şi unde se duc).

  1. Îţi doreşti ca şi copiii tăi să se confrunte cu aceleaşi probleme financiare, cu care te-ai confruntat tu? Mânuirea banilor este o abilitate care se dezvoltă în primul rând în familie, iar tu ai rolul de a instala obiceiuri sănătoase în mintea copiilor tăi în ceea ce priveşte banii. Doar văzându-şi părinţii că ţin evidenţa strictă a banilor vor dobândi şi ei acelaşi obicei financiar sănătos.
  2. Dacă nu deţii controlul asupra finanţelor tale, pierzi oportunitatea de a-ţi împlini visele. Când eram mici toţi ne doream o casă cu etaj, o maşină roşie sport, o piscină sau poate alte lucruri de valoare mare, dar oare ce s-a întâmplat pe parcurs? Ieri, într-un curs de finanţe pentru angajaţi la o mare multinaţională, le spuneam participanţilor: “Sub o brumă de iluzorie siguranţă majoritatea oamenilor îşi îngroapă visele”. Ai grijă să nu cazi şi tu în aceeaşi cursă. Spre finalul vieţii, singurele regrete vor fi legate doar de ceea ce nu ai făcut şi nu atât de mult de ceea ce ai făcut.
  3. Dacă nu ţii evidenţa banilor tăi, nu îţi poţi seta corect obiectivele financiare personale. Nu vei avea nici mai târziu control asupra lor şi te vei trezi în exact aceeaşi situaţie peste 10 ani când, poate, timpul nu o să te mai ajute la fel de mult. Cel mai bun moment pentru a prelua controlul banilor a fost ieri. Al doilea cel mai bun moment pentru a-ţi pune ordine în bani este ACUM.
  4. Când nu ai un buget personal, nu-ţi poţi planifica şi controla cheltuielile viitoare. Vrei să pierzi ocazia de a te bucura de viaţă? Este totul atât de grozav când nu ai grija zilei de mâine, când poţi privi lucrurile în perspectivă, când poţi să îţi faci programul de lucru în jurul concediilor şi nu invers… Echilibrul financiar personal apare atunci când poţi prevedea cu o acurateţe cât mai mare de câţi bani vei avea nevoie şi mai ales de unde vor proveni aceştia.
  5. Dacă nu eşti stăpânul banilor tăi, nu vei putea să îţi creşti veniturile. Pentru că nu ai informaţii concrete despre trendul veniturilor tale lunare sau anuale este evident că nu vei putea fructifica oportunităţile de a-ţi creşte accelerat veniturile. Iar dacă, totuşi, reuşeşti într-un final, acest fapt se va traduce în foarte mult efort şi nervi pentru că arzi etape. După ce-ţi vei creşte veniturile vei avea impulsul să-ţi creşti exponenţial şi cheltuielile. Piedica împotriva acestui impuls profund uman este doar bugetul personal. Primul pas spre prosperitate este controlul banilor şi este obligatoriu să treci prin el dacă vrei să ai o creştere sănătoasă şi sustenabilă.

Acestea sunt în mare parte oportunităţile pe care le pierzi neavând control deplin asupra banilor tăi.

Banii nu sunt niciodată un scop în sine, în schimb ceea ce poţi face cu ei va constitui întotdeauna un obiectiv (fie că va fi o donaţie, un tub de oxigen financiar, o sursă de venit pasiv sau chiar combustibilul dorinţelor tale).

Punem la punct ultimele detalii pentru cel mai eficient instrument de control financiar din România. Te încurajez să completezi formularul de mai jos pentru a fi printre primii care află despre ce este vorba.

Meriţi mai mult şi tot ce trebuie să faci este… să pui fermoar la buzunar şi evident la portofel.

Cel mai eficient instrument de control financiar!

Lasă-ţi datele mai jos şi vei primi primul(a) detaliile despre acesta. Preia controlul asupra banilor tăi!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ce te faci când salariul nu vine la timp şi datoriile trebuiesc platite, foloseşti cardul iar dobânda îţi aparţine? Ce soluţie propuneti pentru acest caz, des intalnit de cei ce lucrează la patroni.?!

    1. Iuliana,

      Aici sunt doua aspecte. Primo – daca nu esti platita la timp in mod sistematic, schimba-ti locul de munca.
      Secundo – cand nu iti ajung banii din salariu la timp folosesti tubul de oxigen financiar. Acesta este un fond de siguranta financiara care sa-ti acopere cheltuielile pentru minim 6 luni. Daca nu ai un asemenea fond, este neaparat sa incepi sa-l construiesti.

      Spor la bani!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}