Sunt si eu unul dintre ei. De aproape 18 ani sunt antreprenor activ si urmaresc mediul antreprenorial autohton. In ultima perioada analizez si aprofundez comportamente antreprenoriale locale si  internationale asa ca voi extrage, pentru voi, cateva concluzii:

1. Dupa 10-20 de ani de munca asidua, antreprenorul roman este obosit. Are o afacere construita precum turnul din Pisa si el (antreprenorul) este baza afacerii, fundatia ei. Nu are vacante sau concediu, nu se poate deconecta de la business. In momentul in care antereprenorul nu este prezent in afacere, aceasta isi incetineste semnificativ viteza si angajatii nu stiu ce au de facut.

2. Afacerile antreprenoriale romanesti sunt relationale. Incepi sa construiesti afacerea cu familia si cu prietenii pentru ca sunt loiali si lucreaza pe bani putini. Cand afacerea creste nu te poti debarasa de ei , ba mai mult sunt o piedica pentru profesionistii pe care ar trebui sa-i aduci din exterior ca sa cresti afacerea.

3. Antreprenorul decapitalizeaza afacerea. Stiu ca suna brutal insa in majoritatea cazurilor asa este. Confuzia majora dintre veniturile sau profitul companiei si banii personali genereaza de cele mai multe ori blocarea financiara a afacerii. Investitiile fara noima si creditele neperformante pentru mici mofturi personale constituie adevarate bombe cu efect intarziat pentru afacere in sine.

4. Majoritate antreprenorilor nu se gandesc cum vor iesi din afacere. Sunt foarte entuziasti atunci cand intra in afacere, construiesc mult in jurul lor, devenind dependenti de afacere si  afacerea de ei. Este foarte diferit sa construiesti o afacere pe care sa o lasi mostenire copiilor de modelul unei afaceri pe care sa o vinzi la 3-5 ani de la infiintare.

5. Pentru ca multi pornesc afacerea plecand de pe o pozitie de specialist intr-un anumit domeniu antreprenorii sunt foarte implicati in partea operationala fara sa mai aiba timp si cunostinte sa dezvolte strategia afacerii. Asa cum se spune lucreaza in afacerea lor nu la afacerea lor.

6. Majoritatea afacerilor antreprenoriale, pe care le-am intalnit, nu au sisteme si proceduri, fiind foarte emipirice. Cand spun sisteme, ma refer la  orice sistem care poate ajuta antreprenorul  sa automatizeze afacerea. As enumera aici sistemul de vanzari, sistemul de evaluare a performantei, sistemul de livrare a produselor/serviciilor, etc.

7. Foarte multe din afacerile antreprenoriale din Romania nu folosesc instrumente simple de planificare. Nu utilizeaza bugete si cash-flow, nu fac planuri si strategii, nu folosesc indicatori de performanta. De ce nu le fac? Pentru ca nu stiu, pentru ca mediul se schimba, pentru ca nu in inteleg rostul, si alte argumente. In general nu le folosesc pentru ca “merge si asa”.

De enumerat as mai enumera, sunt mult mai multe elemente insa m-am concentrat pe cele mai importante. Solutiile sunt chiar in text, incepeti sa construiti afaceri sanatoase inca din primul moment, evitand toate cele sapte “pacate” capitale.

Spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Mesaj frumos despre Antreprenoriatul la romani | Eusebiu Burca?. Sunt foarte impresionat de timp şi efort le-aţi pus în scris această poveste . Eu va voi da un link de pe blog-ul meu de social media . Toate cele bune !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}