bugetul personal si implicatiile lui
bugetul personal si implicatiile lui
Partea a doua a acestui articol, desi vine cu oarecare intarziere fata de frecventa cu care v-am obisnuit, va fi cel putin la fel de interesant ca si cel anterior.

Daca in prima parte am discutat de ce este nevoie sa facem si sa tinem, cu incapatinare un cashflow personal, azi vom discuta despre modul in care ne putem antrena si disciplina sa facem acest lucru.

Spre exemplu, in SUA principala motivatie pentru care oamenii tin aceste bugete  este legat in primul rand de legislatie, de faptul ca trebuie sa justifice fiecare cheltuiala deductibila fisca. Este posibil sa ne intalnim si noi cat de curand cu asemenea reglementari. Pana acolo insa haideti sa vedem cum se face acest lucru pur si simplu voluntar.

Iata mai jos cateva etape pe care le puteti parcurge, relativ usor si rapid pentru ca acest exceptional instrument de management fina ciar personal sa devina reflex cotidian:

  1. Adunati toate bonurile fiscale de pe parcursul unei zile. Acolo unde nu primiti bon (de exemplu la piata) memorati sau scrieti pe un notes cheltuielile efectuate.
  2. La finalul zilei transcrieti in formularul de cashflow (din calculatorul personal) toate cheltuielile efectuate pe baza bonurilor si a notitelor.  Durata acestei operatiuni nu este mai mare de 5-6 minute
  3. Daca nu doriti sa deschideti fisierul de cashflow in fiecare seara, centralizati toate cheltuielile pe un caiet sau notes si transcrieti-le in calculator o data la 2-3 zile
  4. La finalul fiecarei luni faceti o analiza sumara a principalelor tipuri de cheltuieli sa vedeti care sunt ponderile fiecarei grupe majore de cheltuieli in totalul cheltuielilor lunare
  5. La finalul anului calendaristic, odata cu analiza realizarilor pentru anul ce se incheie faceti si o analiza a modului si frecventei pe fiecare tip de cheltuiala. Pentru cei mai ambitiosi si tipicari recomand si o analiza grafica a evolutiei acestor cheltuieli si comparatii cu anii anteriori

 
Pentru cei care au trecut deja aceasta etapa recomand cateva situri de gestionare a cashflow-ului personal care va pot da mult mai multe instrumente de analiza (www.mint.com, www.wesabe.com, www.smartpig.com, etc.)

Va doresc spor la bani!

Burcash

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. bun articol, puteai spune si de cashcontrol.ro de la acei baieti din cluj, f bun si este si gratuit 🙂 bine daca vrei sa platesti pachetul PRO este altceva dar si free este excelent.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}