Cu toate că fac consultanță  de aproape 20 de ani, nu mă voi erija în ceva expert al resurselor umane pentru că, recunosc, oamenii continuă să fie pentru mine un mister, iar cea mai mare lucrare o avem de făcut fiecare, cu noi înșine.

Cu toate astea mă preocupă constant modul în care, ca și antreprenori și manageri lucrăm cu generația Y (născuți între 1980-2000) și asta pentru că până în 2025 ei vor ajunge să reprezinte aproape 75% din forța de muncă.

Ceea ce este foarte clar, din observațiile mele de până acum este că ei au nevoie de alt model de conducere.

Cum gândește și acționează generația Y și la ce modele comportamentale ar trebui să se aștepte un lider.

  1. Nu au o problemă să se întoarcă în familia de unde au plecat. Dacă pentru cei născuți în anii 70 era realmente tragic să se întoarcă în familiile de unde au plecat, considerând asta un mare eșec, pentru tinerii din generația Y, asta nu mai este o problemă. Ei acceptă mult mai ușor ajutorul părinților și consideră asta ca și o metodă de eficientizare a resurselor, în special a celor financiare.
  1. Se căsătoresc mai târziu. Media de vârstă a celor din generația Y, care se căsătoresc acum este de peste 28 de ani. Asta înseamnă că ei își alocă o perioadă de 5-10 ani pentru a testa ce profesie li se potrivește și a-și găsi traseul profesional adecvat. Neavând responsabilitatea unei familii ei pot părăsi mult mai rapid locurile de muncă ce nu le plac și pot testa alternativele.
  1. Fără vânătoare de vrăjitoare, când părăsesc compania. Sistemele tradiționale de gestiune a personalului căutau să vadă dacă plecarea unui angajat din firmă este vina angajatului sau a companiei. Azi nu mai este nici timp și nici nevoie pentru asemenea analize. Crescând foarte mult fluctuația de personal angajații și angajatorii ajung mai rapid și înțelept la concluzia: divorț din cauza lipsei de compatibilitate. De asemenea la angajare tinerii se documentează mult mai temeinic, mai ales privind reputația și beneficiile firmei la care urmează să se angajeze.
  1. Se logodesc cu locul de muncă, nu se căsătoresc. Dacă sloganul generației mele era ”caut o slujbă sigură și bine plătită” în cazul lor lucrurile nu mai stau așa. Ei au perioade de ”logodnă” cu un nou loc de muncă și peste 75% dintre ei afirmă că nu vor sta la un loc de muncă mai mult de 3 ani. Foarte interesant este că ei preferă să trăiască cu bani mai puțini decât să lucreze într-un loc de muncă dezagreabil.
  1. Nu au o problemă având mai multe slujbe în paralel. Dacă tot au timp și nu dețin responsabilități majore se vor preocupa de maximizarea experiențelor la locul de muncă și mai puțin de stabilitate. Este natural pentru ei să aibă mai mult de 2-3 locuri de muncă în 5 ani și schimbarea este făcută de obicei pentru a învăța lucruri și a Încercați să le oferiți un plan de carieră în loc de o grilă de salarizare. Nu-i concediați când muncesc câteva ore și pentru altă companie, decât dacă fac concurență neloială.
  1. Evaluează îndeaproape acțiunile liderului. Ei sancționează imediat orice abatere de la norme a liderilor lor mai ales în ce privește accesibilitatea și răbdarea. Nu tolerează leadership-ul la distanță ci își doresc să aibă liderul aproape și să-l vadă implicat total, alături de ei. Nu au nici o problemă să ofere liderului feedback instant atunci când văd nedreptatea, indiferent cum se manifestă aceasta.
  1. Au o altă viziune asupra carierei lor. Destinele noastre profesionale au fost dictate în majoritatea cazurilor de părinții noștri care alegeau școala potrivită și de acolo cariera decurgea oarecum natural. Era total neobișnuit să faci medicină și să profesezi în vânzări sau marketing. Astăzi, aceste lucruri sunt foarte naturale. Paradoxal asta nu înseamnă lipsa unei viziuni ci mai ales căutarea ei. Ei sunt de asemenea și extrem de optimiști, într-un studiu făcut de Manpower 62% dintre ei sunt convinși că dacă și-ar pierde locul de muncă ar găsi altul cel puțin la fel de bun în maxim 3 luni.
  1. Femeile și bărbații au ambiții diferite în generația Y. Femeile din generația Y sunt cu mult mai ambițioase decât predecesoarele lor și numărul celor care vor să aibă o carieră de succes crește accelerat. Ele își demonstrează deja măiestria chiar și în domenii care erau oarecum rezervate bărbaților (finanțe, trading, banking, antreprenoriat, pilotaj, programare, etc.).

Am încercat să fac o scurtă sinteză a celor mai importante provocări pe care le au antreprenorii astăzi legat de forța de muncă, în special de generația Y. Un studiu mult mai amplu găsiți în cartea , Editura BMI, 2016.

Dacă ați găsit relevante informațiile de aici, da-ți un share, un like sau formulați un comentariu aici.

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Bun articolul Eusebiu. Si mie imi spun multi antreprenori ca sunt disperati pentru ca nu gasesc si nu pot sa-si pastreze angajatii. Un prim pas e sa incerci sa-i intelegi.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}