Odată cu renunțarea la mult hulita orânduire comunistă, de care ne aducem sau nu aminte, am aruncat la gunoi tot ce ținea sau nu de ea și tocmai ca-n poveste ”am aruncat și copilul odată cu apa din copaie”.
Mă refer în special la partea de planificare, atât în planificarea la nivel de afacere, cât mai ales la planificarea în plan personal.
Majoritatea antreprenorilor pe care i-am întalnit în timp afirmau că din cauza incertitudinii politice, legislative și fiscale este aproape imposibil să-şi facă planuri pe termen scurt sau lung pentru afacerea lor.
În fond este vorba doar de scuze puerile. Toate afacerile adevărate, care transcend perioade de recesiune, se bazează tocmai pe planuri bine făcute, cu scenarii multiple, care acoperă orice oscilație a variabilelor independente de managementul acelei afaceri.
Nici în plan personal lucrurile nu stau mai bine. Îmi aduc aminte, de fiecare dată, o zicală celebră care spune că ”dacă nu-ți faci propriul plan, vei fi cu siguranță parte a planului altcuiva”.
Cu toate acestea, dacă nu ai chef să planifici pe termen lung investițiile și să-ți făurești un plan financiar pentru tine și familia ta, am pregătit o listă cu acțiunile cele mai importante pentru a avea un statut financiar peste medie.
- Bucură-te de viață. Nu trebuie să trăiești în sărăcie și mizerie nici acum, nici la bătrânețe. O viață împlinită este un echilibru corect între muncă și distracție, prieteni și partener, economisire și cheltuire. Dacă îți dorești mai mult trebuie doar să oferi mai mult, toate celelalte vor veni de la sine.
- Orice obiectiv mare începe cu un pas mic. Dacă azi câștigi cateva sute de euro, stabilește-ți ca obiectiv să ajungi la 1.000 sau la 1.500 de euro lunar. Dacă te afli în situația de a plăti rate prea mari fă tot posibilul să scapi de ele într-un timp cât mai scurt. Să visezi din start la o avere de câteva milioane de euro va rămâne cel mai probabil un vis dacă nu este dublat de acțiune.
- Împrumută bani pentru investiții – niciodată pentru lifestyle. Dacă tot ai decis să ajuti la îmbogățirea proprietarilor de bănci măcar să te alegi și tu cu ceva de aici. Investește banii în active care pot să producă alți bani și nu în mașini, telefoane mobile și electrocasnice care în 12 luni vor valora jumătate din cât au costat.
- Folosește la maxim deducerile fiscale. Cere angajatorului tău sau oferă-ți, dacă ești proprietar de afacere, beneficii care sunt deductibile fiscal în totalitate sau parţial. De la asigurări de viaţă, pensii private sau asigurări de sănătate până la abonamente la sala de sport. Toate acestea vor contribui la planul tău financiar fără să-ți afecteze nivelul de trai.
- Economisește cu un scop. Economisirea în sine nu are nici un sens dacă este făcută aiurea, în mod cert economiile tale vor fi erodate constant de inflatie. Eu recomand tuturor să economisească bani pentru ”Tubul de oxigen” – fondul de urgență, și apoi pentru investiții.
- Urmărește oportunitățile și asumă-ți riscuri – calculate. Nu fugi după marea lovitură și îmbogățirera rapidă la vârste foarte fragede. S-ar putea ca lipsa ta de experiență și nivelul de inteligență emoțională să nu te lase să te bucuri de banii mulți chiar dacă reușești să-i faci. Cu toate că până la 30 de ani nu prea ai ce să pierzi, unele decizii greșite îți pot afecta întreaga viață financiară.
- Planificarea pentru pensie – nu vreau să mă gândesc! Știu, e prea devreme să-ți imaginezi cum vei arăta bătrân și fără pensie, dar cu mici eforturi financiare acum, datorită timpului care lucreză în favoarea ta poți să faci pași importanți spre o viață financiară cu mai puține griji la o vârstă înaintată. Abandonează ideea că statul va avea grijă de tine și îți va oferi un trai îndestulător.
- Dezvoltă-ți inteligența financiară. Tu esti cel mai important activ financiar pe care il vei avea toată viața. Dacă te ocupi constant de instruirea și educația ta financiară, viitorul tău financiar va fi cu siguranță mai bun decât al celor din jurul tău.
- Nu cheltui mai mult decât câștigi. Nu-ți lăsa impulsurile de moment să-ți afecteze viitorul. Pentru majoritatea populației care muncește, veniturile cresc constant până la vârsta de 45-50 de ani.
Aștept opiniile și comentariile voastre pe tema planificării financiare personale.
Avem nevoie de un plan sau ne putem descurca si fara el?
Spor la bani!
Nota! Articol publicat pe blog-ul Business Days AICI