In seminarele și workshop-urile din ultimele luni preiau tot mai des întrebări scrise ale participanților pentru a afla opinia lor reală despre modul în care gândim și mai ales despre cum acționăm pentru creșterea bunăstării.
Săptămâna trecută am primit într-un workshop următoarea întrebare:
”Este corect ca eu să doresc să câștig, să zicem 3000 de euro, iar vecinul meu se chinuie cu 1000 lei sau mai puțin?”
Este cu siguranță una din cele mai dificile întrebări despre credințele noastre profunde privind abundența și bunăstarea.
Mai mult, mărturisesc că foarte mult timp am avut și eu această întrebare în minte.
De fapt aceasta este o convingere foarte păguboasă la bază.
Această convingerea se cheamă mentalitatea sărăciei sau în traducere mai mult pentru mine înseamnă mai puțin pentru cei din jurul meu, pentru vecinii mei, pentru pentru colegii mei, pentru semenii mei.
Este dacă vreți cel mai puternic blocator pentru abundență și prosperitate.
Și cum o convingere limitativă nu poate fi eliminată ci ea trebuie înlocuită, haideți să vedem cum și mai ales cu ce gânduri o înlocuim.
Primul pas este eliminarea culpabilizării.
Tu nu ești vinovat și nu vei fi ars pe rug pentru că câștigi mai mult decât cei din jurul tău. Dimpotrivă.
Faptul că tu câștigi mai mult înseamnă că ești în măsură să-ți fructifici talanții primiți și să generezi valoare pentru cei din jurul tău. Păcatul mare ar fi să poți să faci asta și să nu o faci.
Al doilea pas este recunoștința.
Fii recunoscător și mulțumește în fiecare zi pentru darul de a putea produce valoare și aduce abundență în jurul tău. Înconjoară-te de oameni care fac și ei același lucru și creșteți împreună proiecte care să aducă bunăstare la scara comunității, localității și a țării.
Al treilea pas este milostenia.
Dacă ai fost binecuvântat cu capacitatea de a produce bani și valoare adăugată nu te mândri cu asta ci mai degrabă folosește minim 10% din tot ceea ce câștigi pentru a-ți ajuta semenii să trăiască mai bine.
Uneori poate vei găsi de cuviință să le dai bani, alteori îmbrăcăminte sau poate o mână de ajutor și o vorbă bună, oricum nu uita că acest gest de a dărui este catalizatorul care activeză un întreg flux de abundență și prosperitate.
În acest sens am si eu un cadou pentru tine 🙂
Episodul 3 al podcastului despre prosperitate și bunăstare cu Andy Szekely, denumit Master My Money, îți va da mai multe informații relevante despre acest subiect.
Te las la final cu un gând la care să meditezi:
“Ce ai, pe care să nu-l fi primit; iar dacă l-ai primit, de ce te fălești, ca și cum nu l-ai fi primit?”
Spor la bani!
Daca reusim sa gandim astfel, sa fim recunoscatori pentru venituri iar pe langa investitia banilor sa ajutam pe cei care au nevoie, Romania ar fi o tara cu oameni fericiti si uniti. De ce ti-ar vrea raul persoana pe care o ajuti? Cum sa gandesti negativ cand te bucura zambetul celor pe care i-ai ajutat? Psihicul si motivatia sunt doi factori care duc spre succes. Felicitari pentru articol!
Ma bucur ca am fost de folos. Invidia si clevetirea sunt doua din pacatele majore cu care ne luptam ca si oameni. De asta nu ne putem manifesta bucuria pentru semenii nostri si recunostinta.
Tot la capitolul mentalitate, mi-a ramas o intrebare, de demult. Traiam cu acea invatatura din batrani, cum ca daca muncesti serios, vei castiga. Nu mi-am schimbat nici acum opinia, dar.. am primit candva o intrebare (traducere aproximativa, dupa memorie): “Bogdan, muncesti atat de mult, tot timpul.. tu cand ai timp sa faci bani?”