Am citit acum ceva timp un articol pe această temă și mi s-a părut foarte interesant subiectul însă a fost tratat puțin superficial. Așa că am reluat problema din punctul meu de vedere 🙂
În primii 20 de ani din viață, în copilărie și adolescență, principalele cunoștințe referitoare la bani vin din familie sau de la apropiați.
Responsabilitatea și învățarea sunt cuvintele cheie ale acestei categorii de vârstă.
Acum este momentul să înveți, să testezi, să greșești și să o iei de la capăt. La 20 de ani riscurile sunt mici, iar timpul și energia de care dispui sunt aproape fără limite.
În realitate principala preocupare vis-à-vis de bani este să îi ai și să îi cheltuiești. Nu vorbim de sume mari pentru că oricum banii vin în mare parte de la părinți. Nici vorbă de economii, investiții sau buget planificat.
Uneori însă am impresia că și alergatul fără direcție are un rol…
La 20 ani vrei să cunoști locuri și oameni, vrei să călătorești, să îți cumperi o mașină și să te distrezi. Banii au același traseu în buzunarele tale, vin și se duc cu o viteză amețitoare încercând să susțină un stil de viață pe care nu ți-l permiți.
În jurul vârstei de 30 de ani trebuie să îți dovedești maturitatea pentru a te încadra în standardele societății, trebuie să fii serios și responsabil.
Casă, familie, copii, loc de muncă sigur, credite … dintr-o dată se liniștesc apele și facem tot ce ne stă în putință să ne încadrăm în tipare sociale de oameni adulți.
Parcă toate cheltuielile majore, deciziile importante și responsabilitățile trebuie asumate. Dacă la 20 de ani viața și banii înseamnă distracții și voie bună, la 30 întâlnim o altă extremă. Este vârsta la care responsabilitățile tale cresc, la fel și dorințele sau nevoile.
Oameni buni, pas cu pas le facem pe toate. Nu vă mai grăbiți să îndepliniți normele sociale. Ele nu vă plătesc ratele și nici facturile.
Credit pentru casă, mașină, electrocasnice, vacanțe, iar investițiile par a fi tot mai “periculoase” pentru că apar copiii și cheltuielile oricum cresc exponențial. Asigurările nu par a fi necesare, iar la un fond de educație pentru copii este prea devreme să te gândești
Aș putea spune că ceea ce faci în jurul vârstei de 30 de ani poate decide în mare parte viitorul tău financiar. Și nu cred că m-aș hazarda să spun că luăm cele mai greșite decizii financiare.
La 40 de ani îți dai seama că ți-au crescut cheltuielile odată cu ai tăi copii iar ratele sunt tot acolo, lună de lună. Poate ți-ai dori mai mult timp pentru tine, să te odihnești sau să faci sport și să-ți savurezi viața.
Acum ar trebui să bifezi vacanțele în care nu ai avut timp să mergi, ieșiri în parc cu copii sau nepoți, concedii și weekenduri liniștite.
Deși principala ta preocupare ar trebui să fie fondul pentru pensie, cel mai probabil nu se va întâmpla asta. Lipsa unui fond pentru educația copiilor îți poate da peste cap cheltuielile.
Este dureros să îi spui copilului tău că nu ai bani pentru facultate, că nu poți plăti ratele la timp și că în acest an concediul va fi tot la bunici. Vacanțele și liniștea planificată se transformă în ore suplimentare și poate într-un alt doilea loc de muncă.
Și așa ajungem la 50 ani! Nu iei în calcul aproape inevitabilele cheltuieli medicale și parcă randamentul tău la locul de muncă nu mai este la fel.
Aștepți cu nerăbdare pensionarea și speri că odată cu ea vei avea o viață mai liniștită. Vestea rea e ca mult râvnita pensie de la stat s-ar putea să nu mai apară din cauza falimentului sistemului de pensii.
Nu știu dacă mai are rost să continui pentru că scenariul nu este plăcut. La 60+ cu un venit sub formă de pensie de 300-400 RON este inuman.
Cert este că ne grăbim să bifăm tot felul de posesiuni în căutarea unui fals sentiment de bine, însă pierdem din vedere esențialul.
Dacă atunci când ai posibilitatea nu pui bazele unui viitor financiar liniștit pentru tine și familia ta, s-ar putea să faci parte din planul altcuiva.
Și încă ceva 🙂
Știți vorba aia “Viața-i scurtă!”? Ei bine nu-i chiar așa. Statisticile spun că speranța de viață a crescut peste tot în lume, iar timpul nu are rabdare ca în Moromeții lui Preda… Un motiv în plus să ai grijă și de viitor, nu doar de prezent. Oricât de plictisitoare ar părea, planificarea este sănătoasă.
Spor la bani!
Sursa foto: Daily Finance
Interesant articol! Nu toti tinerii cheltuiesc la varsta de 20 ani. Eu, personal imi strang bani pentru a achizitiona un apartament fara a accesa rate. Am 24 de ani si lucrez de 2 ani si jumatate. Planul initial era sa strang 8000 euro/an. Am reusit pentru primii 2 ani. Totusi, as vrea sa fac mai mult, sa investesc banii in ceva profitabil, dar timpul ocupat de servici nu prea imi permite. Inca sunt in cautarea unei idei care sa ma ajute sa castig cat mai curand banii necesari si sa nu astept confortabil sa treaca timpul pentru a putea sa imi implinesc dorintele.
Felicitari! Evident ca intotdeauna vor fi exceptii care sa confirme regula si ne bucuram ca tu faci parte dintre ele. Investirea banilor necesita ceva cunostinte si abilitati, altfel vei reusi sa pierzi si ce ai economisit. Principala recomandare ar fi sa incepi sa dezvolti surse suplimentare de venit, alfel vei avea nevoie de 20 de ani sa-ti cumperi un apartament. Spor la bani!