Valoarea relativa a valutelor
Valoarea relativa a valutelor

Despre valoarea relativa a diferitelor valute s-a scris si sigur se va mai scrie. Cei care tranzactioneaza pe piata Forex sunt foarte familiarizati cu fluctuatiile pe care diferitele perechi valutare le pot avea intr-un interval foarte scurt de timp. Ma gandesc sa abordam valoarea unei valute  in fuctie de frecventa si de locul utilizarii ei.

Utilizarea frecventa a unei valute, sa spunem a monedei noastre nationale -leul, conduce in mod normal la scaderea valorii ei relative in mintea utilizatorilor sai. Spre exemplu atunci cand cineva ne spune ca are un salariu de 600 Euro ni se pare ca acesta este mare, pentru ca avem o perceptie relativa foarte buna despre moneda europeana. Atunci insa cand privim aceeasi suma in lei, valoarea de 3.400 Ron pare destul de modesta.

Cea mai relevanta diferenta  insa se poate observa atunci cand suntem in vacanta sau in excursie prin afara tarii. Achizitionarea unui desert de 2,5 Euro “ne arde” la buzunar mult mai mult decat acelasi desert exprimat in leul nostru autohton, adica 10,57 Ron; o cafea de 1,5 Euro pare mult mai scumpa decat, cafeaua de 6,5 Ron servita pe o terasa in Mamaia.

Ma intreb deci care sunt cauzele pentru care percepem diferit valoarea pe care o dam unui bun sau serviciu in functie de moneda in care a fost exprimat acesta, in cazul nostru Leu versul Euro. Iata mai jos cateva din cauzele identificate:

  1. Datorita devalorizarilor succesive pe care le-a suferit leul de-a lungul celor 20 de ani increderea noastra in aceasta moneda s-a erodat si ea motiv pentru care valorizam mult mai puternic moneda europeana sau pe cea americana
  2. Cand suntem in vacanta sau in excursie cheltuim mai mult pentru un bun sau serviciu similar decat in mod normal pentru ca, nu-i asa, doar suntem in vacanta si “ne premiem” pentru un an intreg de munca
  3. In functie de valuta in care efectuam cele mai mari cheltuieli lunare (rata la creditul ipotecar, chiria sau rata la masina) vom valoriza mai puternic acea valuta datorita efortului depus lunar pentru obtinerea sumelor de bani in acea valuta
  4. In orice regim politic, economia reala si cea subterana se vor raporta la o valuta de referinta care poate fi rubla, marca germana, dolarul sau euro. Din acest motiv toate tranzactiile importante vor fi exprimate in acea valuta si vor “devaloriza” moneda nationala – in cazul nostru leul

In concluzie, ne intoarcem la ceea ce afirma Robert Kiyosaki – “Banii sunt gunoi” cel putin moneda fiduciara, fara acoperire in aur nu are valoare intrinseca. Asta inseamna in traducere libera ca valoarea unei valute comparativ cu alta este doar o chestiune de perceptie relativa a fiecaruia dintre noi.

Daca mai identificati si alte cauze ale valorizarii diferite intre anumite valute astept cu interes comentariile voastre.

Spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. explicatii din psihologia sociala:
    a. bandwagon effect – tendinta de a crede ca anumite lucruri sunt intr-un anumit fel (desi nu e neaparat adevarat), pentru ca asa crede lumea (gandire de grup, gandire colectiva)
    b. money illusion – tendinta de a evalua banii in functie de valoarea lor abstracta, si nu in functie de valoarea ca putere de cumparare
    c. denomination effect – tendinta de a cheltui mai mult pe servicii ori produse exprimate in numere mici

    ps: va multumesc inca o data!

  2. Salut.
    Mult timp am avut aceeasi problema. Cred ca este diferit sa “gandesti” in Euro, cand “venitul” este in RON… Sau in USD, sau orice alta valuta doresti.

    Si acum, dupa 2 ani, merg la, sa zicem, piata cea mai apropiata – pentru comoditate si findca nu-mi permit, prin alegere constienta, sa am (sa fiu proprietar, deci nu banca sa aiba) o masina si, atunci cand mi se spune ca legatura de, de exemplu, ceapa, costa 12000 nu o voi cumpara. Daca mi se spune 1,2 RON, probabil ca voi cumpara. Ideea e ca, D-le Burcas, va dati seama ce ne vor face la bani cand/daca vom trece la Euro ???
    Un fost si bun coleg de facultate,
    Beavis

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}