Asta a fost întrebarea pe care am primit-o ieri de la Matei, unul din miile de participanți la Seminarul Gratuit Burcash, pe care l-am întâlnit întâmplător.

 Banner_Investitii_Burcash1După ce ne-am salutat amical și am schimbat amabilități, Matei m-a întrebat ce pregătesc pentru toamna aceasta.

I-am răspuns că pe lângă un produs nou adresat mediului online voi face și două Workshop-uri de Investiții la București și Iași. Apoi l-am întrebat:

 – Ai prieteni din București sau Iași? Recomandă-le să participe la acest workshop!

– Am mulți prieteni în București însă nu cred că i-ar interesa un Workshop de Investiții, de fapt mă întreb altceva… Ce aș putea căuta eu la un Workshop de Investiții?

– Foarte bună întrebare. Haide să-ți explic. Tu ți-ai dori să câștigi mai mulți bani?

– Evident că da, îmi răspunse Matei zâmbind larg. Cine nu ar vrea?

– Și cum ai putea să faci acest lucru?

Muncind (mergând un serviciu), punând pe alții să muncească pentru tine (întreprinzător), punând banii să lucreze pentru tine (investind) sau jucând la loterie/alte jocuri de noroc (fiind jucător).

Care dintre variante ți-ar plăcea cel mai mult?

– Cred că mi-ar plăcea să fiu întreprinzător, întotdeauna mi-am dorit să lucrez pentru mine.

Și mai mult cred că mi-ar plăcea să conduc oameni. 

– Excelent! I-am răspuns. Ai mai avut vreodată afacerea ta?

– Nu, nu am avut niciodată o afacere proprie. Nu prea am curaj, nu știu cum se face. În familia mea nu a avut nimeni afacerea proprie, până acum.

– Dă-mi te rog un exemplu de firmă care ar fi un model pentru afacerea ta, l-am rugat eu pe Matei.

– Cred că cel mai mult mi-aș dori o afacere cu vânzare de cărți online. O librărie online. Da! Ar putea fi ceva de genul Amazon? Mă întrebă retoric Matei, plecat cu gândul deja la afacerea de peste ocean.

– Ce știi despre Amazon? L-am întrebat eu, în timp ce deschideam telefonul mobil.

– Știu cine l-a fondat, ce obiect de activitate are și ….cam atât.

– Haide să-ți mai spun câte ceva. Are un venit din vânzări de 74 mld $ , triplu față cel din 2009. Disponibilități cash de 8,6 mld $ și o valoare a unei acțiunii de 331 $.  Ți-ar plăcea să ai acces la toate informațiile despre cum funcționează Amazon, înainte de a-ți face afacerea ta? Să știi cu ce profit minim ar trebui să lucrezi și multe altele?

– Absolut!  Dar de unde să iau aceste informații? Mă întrebă Matei, vizibil încurcat de întrebarea mea.Ce sa caut eu la un Workshop de Investitii

– Ei, aici e aici. I-am răspuns. Amazon este o companie publica listată pe NASDAQ un fel de bursă secundară a Americii, de acolo am datele astea, care sunt publice. Și tu poți afla informații despre Amazon, Google, Facebook sau Microsoft despre Mercedes sau BMW.

– Și ce legătură are asta cu Workshop-ul de Investiții? Întrebă din nou Matei.

– Păi, are! Pentru că acolo vei afla în ce afaceri ai putea să investești, care sunt câștigurile și riscurile investiției în afacerea ta sau în afacerea altora, cum să câștigi anual mai mult decât dobânda bancară și cum să investești în imobiliare.

– Dar EU NU SUNT EXPERT în toate astea! Spuse Matei, încurcat, din nou de tirada mea entuziastă.

– Tocmai pentru cei ca tine este cursul ăsta, este pentru cei care vor să afle bazele investițiilor. Un fel de  ”Investing 101” pe limbajul programatorilor, i-am răspuns. Și mai am un argument, dacă vrei. Vor fi invitați și experți în imobiliare, bursă și afaceri care să răspundă la întrebarile participanților din experiența lor personală.

Și cred că cel mai important, toate informațiile vor fi explicate în termeni simpli, clari. Este pentru începători și nu pentru cei cu experiență. Pentru cei ca tine, care au nevoie de puțin curaj și disciplină.

– Acum e mai clar, spuse Matei. Eu credeam că este un curs complex, pentru cei care au deja experiență, care au foarte mulți bani. Dar așa cum spui tu,  bunăstarea se învață apoi se dobândește.

Banner_Iasi_Investitii

– Cu plăcere, Matei! Și nu uita să le spui prietenilor tăi din București și Iași ce ai aflat de la mine. Vă aștept la workshop!

La fel ca Matei, dacă ai și alte curiozități referitoare la acest workshop, îți stau la dispoziție.

Mai multe informații despre conținutul workshopului si înscrieri, găsești pe site aici: www.burcash.ro/evenimente

Spor la bani!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}