Istoria noastră recentă și cea mai îndepărtată au lăsat urme adânci în modul nostru de gândire și mai ales în comportamentul nostru, atât social-cultural cât mai ales în cel economico-financiar.

Smart-up diaspora 2018

După câteva zeci de mii de kilometri prin capitalele și principalele orașe europene, în care m-am întâlnit cu frații noștri români din diaspora și am discutat despre antreprenoriat, am extras câteva concluzii pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi înainte de a vorbi despre mentalitatea românilor legată de bani.

Am întâlnit din păcate în diaspora, foarte puțini români care au reușit să se integreze eficient în țările în care au migrat. Aceștia sunt pe de o parte ori foarte buni specialiști în domeniile lor, mă refer aici la medicii din Franța, inginerii din Germania sau constructorii din Spania ori au devenit antreprenori de succes, acceptați și respectați de comunitățile locale. Ambele grupuri știau sau au învățat repede limba țării care i-a adoptat și s-au remarcat prin profesionalism și integritate. Mentalitatea lor este una a bunăstării și prosperității. Discutând cu ei mi-am amintit de mantra: ”Gândește local și acționează global”.

Marea majoritate a celor care-și doresc să revină acasă sunt cei care nu se pot integra social în comunitățile în care au migrat. Trăiesc în adevărate enclave românești și nu interacționează cu localnicii pentru a se putea integra în comunitate. Obiectivele celor din urmă sunt simple – să muncească, să adune bani și să revină în țară.  De cele mai multe ori mentalitatea lor este una a sărăciei și nu una bazată pe abundență.

  • Care sunt însă resorturile care acționează aceste mecanisme de gândire?
  • Cum se formează ele și cum se transmit între generații?
  • Cum le putem influența și mai ales elimina pe cele păguboase?

Pentru a afla câteva răspunsuri la aceste întrebări am făcut un webinar foarte interesant cu prietenul și colegul meu de breaslă Andy Szekely.

Te invit să-l urmărești și să ne scrii opiniile și experiențele tale legate de acest subiect.

 

P.S. La finalul webinarului am făcut un anunț important privind un nou proiect care să te ajute să-ți crești prosperitatea și bunăstarea. Am lansat, împreună cu Andy podcast-ul de prosperitate Master My Money.

Este 100% gratuit și ne dorim să-ți fie folositor. Dacă îți place, dă SHARE și prietenilor tăi.

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}