[column width=”1/1″ last=”true” title=”” title_type=”single” animation=”none” implicit=”true”]

Am primit zilele trecute o intrebare legata de momentul in care decizi ca banii castigati sunt destui pentru a trai in bunastare.

“Am un prieten care ma tot cearta ca viata trece si ca degeaba mai strang eu bani pentru batranete ca poate maine mor, si ca ar fi mai bine sa nu ma mai privez de petreceri, sporturi extreme, vacante si alte placerei care mi le doresc, dar deocamdata le aman. Eu cred ca joc corect si realist, care e parerea ta? Crezi ca imi compromit viata pentru ceva ce nu stiu daca voi mai prinde?

Personal cred ca aici sunt mai multe aspecte de lamurit.

1. Acum ori niciodata!

In primul rand povestea asta, cu titlul “poate mori maine deci traieste astazi la maxim” are o istorie foarte indelungata. In timpul facultatii, cel mai bun prieten al meu spunea, pe acelasi principiu “decat o viata cioara mai bine o zi soim”.
Acum, statistic vorbind, rata mortalitatii la varste de sub 40 ani este extrem de redusa si cu tendinte accelerate de scadere in anii urmatori. Asa ca nu mai cred ca aceasta este o scuza pentru actiuni inconstiente si haotice, de a trai experiente unicat pentru ca maine poate fi sfarsitul lumii. Mai mult decat asta, planul tau de viata este despre viata si nu despre moarte.
Cinismul care ne caracterizeaza pe multi dintre noi, in special persoane care nu si-au gasit calea si rostul in viata, are un antidot destul de simplu prin intrebarea:

Dar daca (ai ghinion si) traiesti pana la 90 de ani? Ai un plan pentru asta?

2. Ce preferi, un lac sau un parau?

Un al doilea lucru fundamental de inteles aici este importanta fluxului de bani.

Indiferent cati bani ai acumulat la un moment dat, sa spunem ca ai vandut o proprietate sau ai castigat la Loto, acestia sunt finiti si deci se vor termina intr-o zi.

cersetor vs ladyIn consecinta, este mult mai importanta capacitatea ta de a crea fluxuri financiare, decat abilitatea de a face o tranzactie unica de valoare foarte mare.

Evident ca ne dorim cu totii sa creem fluxuri financiare pasive, adica printr-un efort facut odata, veniturile sa fie recurente si consistente o perioada cat mai mare de timp, insa lucrurile nu sunt chiar simple.

Iti recomand, pentru inceput sa iti propui sa castigi 10 euro lunar – venit pasiv, apoi 50 euro lunar si tot asa pana cand intelegi mecanismul si il poti replica la scara tot mai mare. Toti cei care au creat conducte suplimentare de venit au parcurs pasii in aceasta ordine, de la mic la mare.

 

3. Chiar nu trebuie sa fii zgarcit!

Nu imi doresc pentru nimeni din oamenii pe care-i cunosc si nici pentru cei pe care nu-i cunosc, sa traiasca in mizerie si frustrare doar de dragul ideii ca vor putea trai mai bine la batranete, cu ajutorul banilor acumulati.

La fel ca si in orice situatie din viata, nici in acest caz, extremele nu sunt cea mai potrivita abordare. Este nevoie de o abordare echilibrata si nu una a extremelor, de tipul – cheltuie tot acum sau nu cheltui nimic acum, iar abordarea se numeste – planificare financiara.

O parte din tot ce castigi lunar trebuie sa se indrepte spre bucuriile tale, spre starea ta de bine.

Indiferent ca asta se poate obtine la cafea pe terasa, mergand la shopping, cumparand gadget-uri, citind carti sau alergand in parc.

Fara aceste bucurii cotidiene viata nu prea are sare si piper. Atentie insa, tare multi oameni se autoflageleaza muncind zilnic pentru bani in joburi prost platite sau facand ceea ce nu face placere iar apoi “se razbuna” pe bani cheltuindu-i pe lucruri care nu conteaza in ecuatia finala a bunastarii.

 

4. Care este diferenta fundamentala dintre bogati si saraci?
Bogatii traiesc bine azi pentru a trai foarte bine maine si creaza astfel un cerc virtuos, de crestere a bunastarii.
Saracii prefera sa traiasca foarte bine azi (de obicei pe credit) pentru ca maine (aparent) nu mai conteaza. Ei genereaza astfel un cerc vicios, afundandu-se tot mai rapid in datorii si scazandu-si entuziasmul pentru o zi de maine mai frumoasa si mai prospera.

In final vreau sa te intreb ceva:

  • Stii ca vei avea nevoie de bani pentru a trai decent la batranete? Perfect!

Fa-ti calculele, stabileste unde si cum vrei sa traiesti si de cati bani vei avea nevoie pentru asta. Apoi , treci la actiune si atinge-ti obiectivele.

Daca (deocamdata) nu iti este clar de unde incepi si cum sa construiesti acest plan, arunca un ochi pe programul meu (online) de bunastare www.wealthacademy.ro si apoi inscrie-te in primul program de crestere a bunastarii personale existent in Romania.

Voi fi onorat sa te insotesc personal in drumul tau spre bunastare.

Spor la bani si bunastare!

 

sursa foto: www.gandeste.org

[/column]

About the Author

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. din pacate poza la articol nu ma inspira, eu vad o femeie cheltuitoare acolo :))))

    Bogatia se masoara diferit. E important sa stim ce vrem sa facem cu banii.

  2. Este extraordinar articolul…Mă numesc Ovidiu ,sunt din București și sunt bogat!! Am exact aceeasi viziune despre viața…de meserie sunt violonist, și de mic am vrut sa scot maximum din asta , adică m-am axat pe muzica comerciala .Când nu cant, predau, deci tot timpul am un back-up plan, și.minimum 2 surse de venit. Taxe nu prea plătesc, nu am un venit fix, dar mai tot timpul e cu 5 cifre, nu sunt interesat de cine mă conduce politic deoarece știu că soarta mea e în mâinile mele. Am optat să nu am pensie deoarece strategia este că banii din plata dărilor, sa-i strâng sa iau garsoniere sa le bag la chirie pentru a înlocui pensia . Momentan am o vila de 110000 euro în București , un Audi foarte ok, o nevastă frumoasă și o fetiță superbă, și zero datorii, și o suma consistenta cash, și tot strâng pentru a porni o mica afacere imobiliara care să crească în următorii 10 ani. Daca te complaci, cheltui nesăbuit, îți cumperi gadgeturi și țoale, o sa fi sărac. E incredibil cum pot unii sa arunce cu bani in muzicanți (in cei ca mine) fara sa se gândească la ziua de.maine, fara să gândească că eu din banii lor bag motorina in bolid, își pune soția gene false, îmi duc fetița la grădiniță privata, mai ridic o vila….mulțumesc România pentru asemenea locuitori, mulțumesc că ai permis asemenea tradiții, in care fala e la rang ridicat…va iubesc romanii mei!!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Find us Here