weeding money

Departe de mine gândul să-ți cer socoteală pentru proprii tăi bani, însă am observat că există un mister total în jurul banilor primiți la nuntă.

Nu știi de unde îi ai, nu știi încotro s-au dus!

Mulți dintre participanții la seminariile mele “învinovățesc” banii de nuntă pentru cele mai mari și mai grave prostii financiare făcute. Oare își dau seama că se acuză singuri?

Totuși, să vedem unde și de unde apar problemele și care sunt situațiile de care trebuie să vă feriți sau alternativele mai puțin păguboase.

1. Ai o sumă relativ mare de bani sau poate cea mai mare ever și ..ce faci cu ea? Păi ce fel de întrebare îi asta, îi cheltui, pe toți! Plătești datoriile rămase după somptuoasa nuntă și apoi îți duci soțul/soția măcar 2 săptămâni în Tenerife. Sună cunoscut?

2. Ai o sumă relativ mare de bani și…ce faci cu ea? Păi îți cumperi o mașina și/ sau o casă. Dacă lucrurile ar rămâne la nivelul acesta, zău că nu m-aș supăra chiar așa de tare, daaaaar în acest caz banii sunt folosiți ca avans pentru împrumuturile uriașe pe care vi le asumați pentru următoriii 20, 30 de ani. Vă legați de un credit și de niște betoane care nici măcar nu vă aparțin, pe scurt vă mutați în chirie la bancă.

3. Ai o sumă relativ mare de bani și ce faci cu ea? NIMIC

Lună de lună, zi de zi, vă aprovizionați cu bani pentru traiul zilnic. Pe principul o viață ai, s-o trăiești bine, îți cumperi o plasmă, mobilă nouă și tot felul de gadgeturi care îți vor face cu siguranță viața mai ușoară. Glumesc, bineînțeles, pentru că nici televizorul și nici telefonul sau mobila nu vor produce niciodată bani.

4. Ai o sumă relativ mare de bani și ce faci cu ea? O crești, încerci să multiplici acei bani într-o perioadă de timp mai îndelungată.

Am lăsat această situație spre final pentru că este cea mai puțin întâlnită. Fie te asociezi cu un prieten și demarezi o afacere, cumperi teren pe care îl arendezi, o garsonieră care îți va aduce venit pasiv toată viața, sau îți faci un depozit bancar până găsești o modalitate de a folosi acei bani, oportunități există ceea ce lipsește este voința. 

Dar tinerele familii de pe la noi refuză să-și asume astfel de riscuri și le este frica sa nu piarda banii. Ironic nu-i așa?

La final trei sfaturi cheie pentru tinerii căsătoriți în legătură cu banii și gestionarea lor

  1. Utilizați un buget pentru nuntă și încercați să vă încadrați în cheltuielile planificate. Cum se întâmplă cu majoritatea bugetelor, cheltuielile vor fi depășite iar veniturile nu vor fi realizate. Un exemplu de buget pentru nuntă puteți găsi aici
  2. Faceți o listă cu valoarea exactă a banilor și darurilor primite la nuntă și de la cine au venit acestea. Unele din ele vor trebui returnate în următorii ani.
  3. Minim 50% din valoare banilor câștigați la nuntă vă recomand sa-i investiti în ceva care poate produce bani pentru voi în viitor și care să vă crească averea netă a familiei.

În speranța că am mai rezolvat un mister financiar, și am ajuns, din nou, la concluzia că lipsa educației financiare  sau mai bine zis copierea modelelor greșite dublată de o defectuoasă administrare a finanțelor personale sunt de vină pentru problemele cu banii.

Și dacă tot se apropie sezonul de nunți, eu zic să aveți grijă ce faceți cu banii.

Teoretic, cinstea de la nuntă ar trebui să-i ajute pe tinerii căsătoriți să aibă un început frumos în viață…nu să-i arunce într-un vârtej financiar pentru următorii 20-30 de ani.

Tu ce-ai facut cu banii de la nuntă?

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Am avut o nunta mica si nu am avut sansa sa strang “acea suma mare de bani” asa ca am fost scutit de “incercarile” care vin odata cu administrarea lor. Dar sunt un cunoscator al fenomenului din experienta altora. Ai surprins exact ceea ce se intampla. Lipsa acelor bani nu m a oprit insa sa experimentez o parte din placerile enumerate 🙂 si in acelasi timp am si investit. Pana la urma e o chestiune de educatie si sansa de a o primi cat mai repede. Eu am prins in mana in anul 2003 parca cartea lui Kiyosaki – Ghidul investitorului si de atunci am avut schimbarea de paradigma asupra banilor. Le doresc si celorlalti cititori ai tai sa aiba aceleasi revelatii mai ales ca acum il au si pe BURCASH aproape. Cele bune.

    1. Ar fi foarte interesant dar cred ca nu mai dureaza mult pana ajungem si acolo, sunt unele state care impoziteaza genul acesta de venituri daca depasesc anumite sume si sut facute cash.

      Spor la bani!

  2. “Tu ce-ai facut cu banii de la nunta?”

    Sincer? 🙂
    Nu mi-am luat nici masina scumpa (decat una ieftina de tot), nici apartament (m-am mutat in chirie), nici plasme (nu ma uit la TV), nici gadget-uri inteligente, nici vacante, nici unghi false la nevasta :)… pana aici suna bine, nu?

    Raspuns: Cred ca ma incadrez la punctul 3. cu mentiunea “..inca” (adica NIMIC inca) – am ingropat “talantul”, ma rog, sunt de 4 ani casatorit.. deci cred ca sunt un caz recuperabil.

    Ideea este ca NU am stiut si nici in acest moment nu stiu in ce sa-i investesc si sincer sa fiu imi lipseste si curajul. Am avut o tentativa cu Forex, am facut si un curs, dar am renuntat, acum a dori intr-un teren agricol dar nu am suficiente informatii/timp sa caut. Singura “investitie” este in carti.

    Deci daca aveti un sfat pentru mine, nu este tarziu 🙂

    Multumesc.

  3. Ce am facut cu banii de la nunta ?
    Aproape nimic. nici o cheltuiala. zero. nimic.
    i-am depus intr-un depozit in banca si am ramas blocat in faza asta.
    Vreau sa-i investesc dar cred ca nu sunt inca suficienti.

    PS: Bun articolul, iti mai ridica cateva semne de intrebare !

  4. Noi am “castigat” mai mult decat ne-am fi asteptat 😀 astfel am plecat in luna de miere in Caraibe ( dar ne-am cautat noi cazare, bilete de avion + restul excursiilor pe acolo si am salvat ceva bani, am iesit mai ieftin decat prin agentie cam cu 800 euro); am facut rambursare partiala la o garsoniera pe care o avea luata inainte de casatorie cu 5 ani si care e inchiriata ( care acum se plateste din chirie) + mai avem un mic depozit, cu care nu stim ce sa facem inca….

  5. Am renuntat la luna de miere si cu banii de la nunta mi-am luat un apartament achitat integral fara rate …acum 13 ani .

  6. Ne-am propus ca in primul an sa nu ne atingem de ei, i-am investit si inca se “inmultesc” (deja-s mai multi ani de la eveniment).

  7. Am considerat ca e nasol sa luam bani de la rudele si colegii de serviciu ai parintilor nostri, care sunt deja saraci, asa ca am refuzat sa facem nunta cu strans de bani. Am fost harnici, am muncit pe branci, si ne-am cumparat ce aveam nevoie din salariile noastre. Self sustainable:) si nici nu avem “obligatii” de mers la nunti si urmat aceleasi si aceleasi clisee romanesti: furatul miresei, la cucaracha, manele etc.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}