casa ipotecataUna din deciziile cu cel mai mare impact financiar și emoțional personal este achiziționarea propriei case. Cu credit sau nu aceasta ne expune, pe majoritatea dintre noi, la un serios examen de stress.

În timp am adunat cele mai importante elemente pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când ești în pragul achiziției casei tale.

1. Localizarea și vecinătățile. Americanii spun ”location, location, location” și știu ei de ce. Prețul sau valoarea percepută a unei proprietati depinde în mod direct de locul unde este ea situată. Poți avea o vilă superbă în mijlocul unui cartier rău famat și valoarea acesteia va fi considerabil diminuată. Pe când o casă mai ieftină la periferie îți va crește consumul de timp și bani pentru deplasările la muncă și la școală.

2. Imobilizarea financiară. Care este suma pe care o blochezi pentru a achiziționa această casă. Chiar și la creditele tip ”Prima casă” ai de pus jos o sumă de bani ca și avans pentru ca banca să devină partenerul tău în achiziția casei. Aceasta este suma pe care tu o imobilizezi. Întrebarea de bază este, câți bani ar putea produce această sumă într-un interval de timp egal cu valoarea creditului.

3. Evoluția prețurilor la imobile. Este unul din indicatorii importanti care îți arată care este trendul prețurilor pentru zona care te intereseaza si cum se comportă

această zonă cu altele similare din aceeași localitate. Informatii foarte interesante despre acest subiect găsesti pe portalul Imobiliare.ro.

4. Rata de creștere a chiriilor. Cum au evoluat chiriile în zona în care vrem să achiziționăm proprietatea în ultimii ani și care va fi trendul viitor. Este un indicator foarte important pentru cazul în care dorim să cumpărăm o proprietate pentru a o închiria.

5. Moneda de calcul a datoriei. Dacă vei cumpăra casa cu ajutorul unui credit bancar, moneda de exprimare a creditului ar fi ideal să fie și moneda în care primești cea mai mare parte a veniturilor. Altfel s-ar putea să ai parte de surprize foarte neplăcute de genul creditelor în franci elveției (CHF). Creditele în aceasă valută au condus la dublarea valorii ratei lunare într-un interval de câteva luni.

6. Durata creditului. Fără prea multe calcule majoritatea cumpărătorilor de credite folosesc termenul maxim de creditare (30 de ani) doar pentru că le oferă o rată mai mică lunar. În final costul total al creditului va fi considerabil crescut. La un credit de 50.000 Euro, perioadă de 25 ani în loc de 30 de ani îți poate lăsa în buzunar o sumă de aproape 10.000 Euro.

7. Rata dobânzii. Este de departe cel mai important dar cel mai dificil de controlat element. La un credit de 50.000 Euro pe 30 ani, o diferenta de 1% la rata dobanzii poate să-ți aducă costuri suplimentare de peste 11.000 de euro. Evident că aici un rol foarte important îl au informarea ta cu privire la creditele din piață și calitățile tale de negociator. O resursă foarte valoroasă pentru analiza creditelor găsiti pe www.conso.ro

8. Nivelul impozitelor pe proprietati. Exista diferențe între impozitarea proprietăților aparținând persoanelor fizice și a celor juridice. De menționat că impozitele pe clădiri ale persoanelor fizice se majorează drastic (65%-300%) în cazul deținerii mai multor proprietăți decât cea de reședință.

9. Durata de deținere a imobilului. Cât timp îți dorești să locuiești în acea locuință? Dacă va fi doar o locuință temporară pentru a-ți finaliza studiile sau chiar îți dorești să-ți faci acolo un cămin în care să-ți crești copiii.

10. Costurile de renovare a imobilului. Cât ta va costa renovarea și redecorarea locuinței. Indiferent cine a locuit acolo înaintea ta, cu siguranță va fi nevoie să investești o sumă considerabilă de bani în renovare.

11. Costurile de întreținere. Adică totalitatea cheltuielilor pe care le avem de efectuat pentru a întreține locuința respectivă. Pe lângă utilități, cheltuielile comune pot avea un impact major în bugetu nostru personal. De exemplu la o casă într-un cartier rezidențial doar iluminatul din cartier și curățenia străzilor ne costă 45 de euro lunar.

12. Costurile cu utilitățile. Tot ce înseamă utilitățile necesare confortului optim al casei. Încălzire, apă curentă, iluminat și toate celelalte, corelate Este bine să le știți înainte a achiziționa casa pentru că alfel s-ar putea să aveți reale surprize. Nu este totuna să plătiți utilități de 500 lei sau de 200 de lei lunar, doar pentru că aveți o casă cu consum energetic foarte ridicat.

13. Gradul de finisare. Majoritatea vânzătorilor de case noi, vând locuințe semifinisate. În primul rând pentru că sunt mai ieftine și apoi pentru a putea fi personalizate de cumpărător. Gradul de finisare al casei va influența costul  total al casei cu cel putin 15-20%

14. Impozitul pe vânzarea proprietatii. La vânzarea proprietății vei achita un impozit cuprins între 1% și 3% din valoarea acesteia în funcție de valoarea tranzacței și de perioada de deținerea a imobilului. Dacă deținerea proprietății este mai mică de 3 ani vei plăti valoarea maximă. La un imobil de 45.000 Euro deținut mai puțin de 3 vei avea de plată un impozit de 1.350 Euro.

15. Prețul pe metrul pătrat util. Unul din indicatorii cheie în imobiliare, pentru că permite comparația între zone diferite și chiar între țări și localități. De utilitate maxima este indicele Imobiliare.ro (IMO) care iti va da date reale despre preturile de tranzactie in principalele 6 orase din tara.

16. Costurile cu asigurarea locuinței. Asta in cazul in care vrei sa-ti asiguri casa mai mult decat la costul de asigurare obligatorie de 10 Euro/an. Atunci cand inchei si o asigurare facultativa vei plati anual intre 0,1-0,4% din valoarea asigurata a locuintei.

17. Distanța față de locul/locurile de muncă. Crucială pentru orașele mari sau pentru localitățile îndepărtate de locurile de muncă. Costul cu deplasările cuantificate în timp și bani pot ajunge în unele cazuri chiar la procente seminificative din banii munciti si castigati cu greu in fiecare luna. Stiu oameni care petrec in fiecare zi mai bine de 4 ore pe drumul inspre si de la locul de munca. Merita acest efort?

18. Distanța față de grădinițe și scoli. Sora geamana cu distanta fata de locul de munca, distanta fata de scoli este impovaratoare atat pentru copii cat si pentru parinti. Mai ales azi cand parintii ar parca masina la usa salii de clasa, daca ar fi posibil. Doar pentru a-si menaja micile beizadele.

19. Certificatul energetic și clasa energetică. Interesant, pentru ca este obligatoriu atunci cand vrem sa vindem locuinta. Cu mare impact in buget atunci cand clasa energetica a locuintei este mai aproape de G (consum de 820kW/mp/an) ne va aduce cheltuieli de incalzire greu de suportat mai ales atunci cand avem venituri scazute.

20. Dotările si finisajele. Cu cât acestea sunt mai avansate cu atât efortul nostru financiar de redecorare și de ridicare a standardului de confort al locuinței va fi mai redus. Evident cu condiția ca aceste finisaje sa fie pe gustul noilor proprietari.

21. Suprafața utilă pe locatar. Un indicator al nivelului de trai si al confortului, cu o medie de aproape 20mp/locatar situeaza Romania (din nou) la coada clasamentelor europene unde standardul este de 36 mp/locatar.

Spor la bani să aveti!

DESpre AUTOR

Eusebiu Burcas

Misiunea mea este să-mi ajut semenii să-și fructifice potențialul și să trăiască în bunăstare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Suna infricosator.
    Majoritatea oamenilor se gandesc: “Cati bani am sau pot imprumuta” si cam acesta este criteriul dupa care isi aleg locuinta.
    Restul problemelor vor fi combatute pe masura ce apar ele sau instumentele de combatere (reparatii sau finisaje sau te miri ce)

    Nimic nu e batut in cuie.

    Rata dobanzii poate fi renegociata dupa un timp.

    O zona bine famata se poate deteriora. Daca zona e locuita in preponderenta de proprietari de imobile, care dupa un timp incep sa dea in chirie imobilul, zona decade vertiginos. Chiriasii sunt zgomotosi, nu mentin proprietatea in bune conditii, chiriasii pleaca, vin altii etc.

    Locul de munca se schimba mai des decat o proprietate imobiliara, deci si acest factor sufera schimbari.

    Omul de rand cumpara cu banii de care dispune ceea ce poate mai bun si mai bun in conditiile date.

    1. Tunde, nu suna de loc infricosator. Este foarte important sa stii la ce sa te uiti, inainte de a face o investitie care iti va greva 30-40% din castigurile tale pe toata viata. Daca crezi ca toate astea se vor regla pe parcurs, nu-i nici o tragedie. Poti sa traiesti in viata si in acest fel.

      Sa nu uitam insa ca in lume sunt doar doua categorii de oameni. Unii care muncesc din greu pentru o casa si cei care le vand casele. 🙂

      Spor la bani sa fie!

  2. Familia mea are o pb financiara deja arzatoare si numai dorm noptile de griji. Pe scurt: credit imobiliar prima casa dobanda 4.5% pe 30 de ani in valoare de 54.700 euro cu rata lunara 278 euro, pana acum am platit 3 ani. Inca 2 credite mai micute (auto si nevoi personale) cu dobanda de 9.9%: unul in valoare de 27000 ron cu rata lunara 1500 ron pe 22 luni si celalalt de 25000 ron cu rata lunara de 520 ron pe 5 ani. Un card de credit in valoare de 3500-4000 ron la care platim lunar 700 ron (suma mimina de platit 250 ron) si un imprumut de 2000 euro, care tb rambursat in 4 luni. Deja platim ca prostii aiurea la dobanzi imense si dc pana acum imi doream sa AM, acum vreau sa scap ca sa pot economisi pt achizitionarea unui teren de la anul incolo. Cu un calcul la sange cu bugetul familiei voi putea sa achit imprumul, cardul de credit si poate sa mai fac o economie de 4000-5000 euro anul acesta. Ce ma sfatuiti sa fac: as vrea sa sting prin rambursare anticipata un credit din cele 2 micute, sa depuna nticipat la creditul prima casa sau vedeti alte solutii?

    1. Draga Delia,

      Desi subiectul este cu siguranta extrem de interesant, prefer sa-ti raspund privat la acest mesaj, pentru ca deja sunt implicate acolo si decizii foarte emotionale.
      Tehnic solutia propusa de tine este ok. Dupa ce vom face o analiza bazata pe gradul de indatorare, active, venituri iti voi da si un raspuns mult mai documentat.

      Eusebiu

  3. Eu mi-am luat un apartament nou de la Krontowers (in Brasov). Faza interesanta a fost ca am vrut sa imi fac credit dar nu am fost eligibila. Si i-am ales pe ei pentru ca mi-au propus o solutie de finantare in 72 de rate, foarte faina pentru mine.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}